Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Tollunkból

Napjainkban egyre több hulladék keletkezik (a háztartásokban, vállalkozásoknál, illetve az ipari termelés során), viszont ennek túl kevés részét hasznosítjuk újra, így a környezetet is egyre jobban terheljük. Az Európai Unió (EU) emiatt szigorú irányelveket fogalmazott meg annak érdekében, hogy a hulladék minél nagyobb részét használjuk fel újból valamilyen formában.

Magyarországon az a cél, hogy az uniós előírásoknak megfelelően a hazai települési hulladékmennyiség legalább 65%-át újrafeldolgozzuk 2040-re. A kiterjesztett gyártói felelősség (extended producers responsibility, azaz EPR) lényege, hogy a termék hasznos élettartama végén szükséges hulladékkezelés (beleértve az újrahasznosítást is) a gyártók, illetve az első belföldi forgalomba hozók felelőssége, valamint a pénzügyi terheket is nekik kell állniuk.

A hulladék kezelésének a megszervezésért tehát a gyártó felel, viszont ezt végezheti helyette kollektív módon más is. Magyarországon a MOL egyik leányvállalata, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szervezi meg az EPR alá tartozó gyártói kötelezettségeket, ennek anyagi részét pedig a gyártók finanszírozzák.

A következő körforgásos termékek gyártóira vonatkozik regisztrációs és díjfizetési kötelezettség 2023. július 1-jétől: 

  • csomagolóanyagok
  • egyes egyszer használatos műanyag termékek
  • elektromos és elektronikus berendezések
  • elemek és akkumulátorok
  • gépjárművek és alkatrészeik
  • gumiabroncs
  • reklámhordozó és irodai papír
  • használt sütőolaj
  • textil termékek
  • fából készült bútorok

A fenti termékek valamelyikét gyártó (vagy Magyarországon először forgalomba hozó) vállalkozásoknak április 1-jétől regisztrálniuk kell a MOHU Partner Portálján. Aki nem a MOHU-n keresztül, hanem egyénileg szeretné teljesíteni a hulladék kezelését/újrahasznosítását, annak is regisztrálnia kell, hiszen itt tudják kezdeményezni az egyéni teljesítésre vonatkozó egyedi szerződések megkötését.

Ezzel párhuzamosan a gyártóknak kezdeményezniük kell az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóságnál a nyilvántartásba vételüket. Erre azért van szükség, mert az EPR köteles tételek mennyiségéről e hatóság felé kell adatot szolgáltatniuk a gyártóknak a negyedévet követő hónap 20-áig. (Illetve első alkalommal a harmadik negyedévről 2023. október 15-éig.) Az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóság ezeket az adatokat elküldi a MOHU-nak és a MOHU állít ki ez alapján a gyártó részére egy számlát a negyedéves díjról. Ezt a kézhezvételtől számított 15 napon belül kell pénzügyileg rendezni.

Nézzünk meg néhány gyakran felmerülő kérdést:

Az EPR rendszer miatt megszűnik a NAV részére bevallandó és fizetendő termékdíj?

Nem, az EPR és a termékdíj egymással párhuzamosan működik tovább. A NAV részére fizetendő termékdíj azonban csökkenthető a MOHU-nak fizetett összeggel, így elkerülve a kettős adóztatást.

Termékdíjra kötelezett vagyok, vonatkozik rám a kiterjesztett gyártói felelősség rendszere is?

Igen, ezzel kapcsolatban mindenképpen azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy vegyék fel a kapcsolatot a termékdíj szakértőjükkel.

Amennyiben nincs termékdíj szakértőjük, az Írisz Office tud ajánlani a témában jártas szakembert.

Eddig nem voltam termékdíj fizetésre kötelezett. Akkor biztosan nem érint az EPR rendszer?

A kiterjesztett gyártói felelősség rendszerébe tartozó termékek köre kicsit bővebb, mint a termékdíj köteles termékek köre (pl. textiltermékek, sütőolaj), így, ha az Ön vállalkozása a cikkben felsorolt termékek gyártója/első belföldi forgalomba hozója, akkor azt javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot egy termékdíj szakértővel.

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO