Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Adó- és járulékkedvezményben részesülnek a veszélyeztetett ágazatok körébe tartozó adózók.

Ez azt jelenti, hogy nem keletkezik 17,5 %-os szociális hozzájárulási adó és 1,5 %-os szakképzési hozzájárulási fizetési kötelezettségük, valamint a kisvállalati adózást választó cégek esetén nem keletkeztet KIVA alapot (azaz nem kell megfizetni a 12 %-os kisvállalati adót) a személyi jellegű kifizetések összege a meghatározott tevékenységet végzőknél.

Ezekben az iparágakban a munkavállaló is mentesül a járulékok megfizetése alól. A bruttó béréből nem kerül levonásra a 10 %-os nyugdíjbiztosítási járulék, a 3 %-os pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a 1,5 %-os munkaerőpiaci hozzájárulás sem. A 4 %-os természetbeni hozzájárulás pedig csak részlegesen kerül levonásra, összege nem haladhatja meg az egészségügyi szolgálati járulék havi összegét, ami 7.710 Ft.

Az adó- és járulékmentesítés olyan vállalkozások esetében vehető igénybe, akiknek a március 24-ét megelőző 6 havi árbevétele legnagyobb része, de legalább a teljes árbevétel 30%-a a meghatározott tevékenységek valamelyikéből származott. Erről bővebben korábbi egypercesünkben olvashatnak.

Április 11-étől újabb ágazatokkal bővül a veszélyeztetett ágazatok köre. Az adózási könnyítések az alábbi tevékenységeket főtevékenységként végző vállalkozásokra is kiterjednek:

  1. növényi szaporítóanyag termesztése (TEÁOR és TESZOR 01.30)
  2. egyéb, nem évelő növény termesztése (TEÁOR és TESZOR 01.19)
  3. egyéb évelő növény termesztése (TEÁOR és TESZOR 01.29)
  4. dísznövény nagykereskedelme (TEÁOR és TESZOR 46.22)
  5. dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme (TEÁOR és TESZOR 47.76)
  6. vadgazdálkodás, vadgazdálkodási szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 01.70)
  7. desztillált szeszes ital gyártása (TEÁOR és TESZOR 11.01)
  8. szőlőbor termelése (TEÁOR és TESZOR 11.02)
  9. sörgyártás (TEÁOR és TESZOR 11.05)
  10. szőlőtermesztés (TEÁOR és TESZOR 01.21)

Az 1. pont szerinti tevékenységet végző abban az esetben érvényesítheti a kedvezményt, ha a dísznövénytermesztő dísznövénytermesztést forgalomba hozatal céljából végző természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

A 2. és 3. pont abban az esetben érvényesítheti a kedvezményt, ha rendelet hatálybalépését megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a a termesztéséből, a vágott virág, virágcsokor és hasonló termékek kereskedelmi értékesítéshez való előkészítéséből vagy fonásra szánt növényi termékek termesztéséből származott.

Az 5. pont szerinti tevékenységet végzők közül csak az az adózó érvényesítheti a kedvezményt, aki kizárólag dísznövény kiskereskedelemmel foglalkozik.

A 6. pont szerinti tevékenységet végzők közül csak az az adózó érvényesítheti a kedvezményt, akit a vadászati hatóság, valamint az Országos Magyar Vadászkamara hivatásos vadászként nyilvántartásba vett.

A 7. pont szerinti tevékenységet végző abban az esetben érvényesítheti a kedvezményt, amennyiben az általa gyártott ital a 2008. január 15-i 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklet 6. vagy 9. pontja szerint szeszes italnak minősül.

A 9. pont szerinti tevékenységet végző abban az esetben érvényesítheti a kedvezményt, ha évente legfeljebb 200 ezer hektoliter sört állít elő, más sörgyártó üzemtől jogilag és gazdaságilag független, más sörgyártó üzemtől elkülönült telephelyet használ.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO