Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Igen, a közösségi adószám igénylést már a szolgáltatás nyújtását vagy igénybe vételét megelőzően meg kell ejteni, értékhatártól függetlenül.

Mit is jelent ez?

Ha alanyi mentes minőségben igénybe veszünk közösségi szolgáltatást, az áfa mentes lesz, ami után Magyarországon kell megfizetni a szolgáltatás áfáját, amit ugyanakkor levonásba nem helyezhetünk. Tehát ha egy közösségi adóalany 100 000 Ft értékben nyújtott nekünk tanácsadói tevékenységet, akkor a 27 000 Ft áfát Magyarországon kell szerepeltetnünk az áfabevallásban, a közösségi adatszolgáltatásban, és azt be is kell fizetnünk.

Ugyanakkor, ha közösségi szolgáltatás értékesítést hajtunk végre, ami alapján (ÁFA TV. 37-49.§) a teljesítés helye külföld, úgy nem járhatunk el alanyi mentes minőségben, tehát a számlázásunkra a normál ÁFA alanyokra irányadó szabályok lesznek érvényben. A teljesítés így az „Áfa törvény területi hatályán kívüli” lesz. Ez a szabály egyben azt is jelenti, hogy a nevezett közösségi szolgáltatásnyújtás érdekében igénybe vett szolgáltatás vagy vásárolt termék után áfalevonási jog illet meg bennünket.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO