Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Előfordulhat, hogy a dolgozók a munkavégzés során kárt okoznak a munkáltatónak, például figyelmetlenségből vagy gondatlanságból kárt tesznek a vállalkozás tárgyi eszközében, összetörnek egy autót vagy elveszítenek egy rájuk bízott eszközt.

A fentiek fegyelmit, kártérítést vagy akár elbocsátást is eredményezhetnek!

A munkaadó alkalmazhat vagyoni vagy nem vagyoni természetű szankciókat is a munkavállalóval szemben.

A vagyoni büntetés jogsértésenként maximum a dolgozó egyhavi alapbérének összege lehet. Ilyen pl. a jutalom megvonása, a munkabér csökkentése vagy a pénzbüntetés. A vagyoni hátrány nem terjedhet ki időben a munkaviszony teljes egészére, azaz csak határozott időre alkalmazható.

Nem vagyoni természetű a fegyelmi büntetés, ami lehet szóbeli vagy írásbeli megrovás, illetve vegyesen is alkalmazhatóak a szankciók, például a munkakör átmeneti megváltoztatásával, amely hatással lehet a károkozó bérére is.

A törvényben szerepel a munkavállaló kártérítési felelőssége is.

Ez gondatlan károkozás esetén a dolgozó négyhavi távolléti díjának megfelelő összegnél nem lehet több, szándékos és súlyos gondatlanság esetén azonban a teljes kárt meg kell térítenie a munkáltató felé.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO