Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

 

Azon adóalanyoknak, akik valamely másik tagállamban áfásan kiállított számlát kaptak, lehetőségük van az ilyen számlákon szereplő áfát visszaigényelni.

Ehhez a NAV által rendszeresített nyomtatványon kell kérelmet benyújtani, melyet a magyar adóhatóság továbbít az érintett tagállam adóhatóságának.

A kérelem benyújtásának határideje: a visszatéríttetési időszakot követő év szeptember 30-a. Az egy évben benyújtott kérelmek számának nincs felső határa, de a határidő jogvesztő.

Minden számlát, import áfa határozatot tételesen be kell mutatni a bevallásban (dátum, partner, összeg, pénznem). Minden esetben a partner által használt hivatalos pénznemben kell a bevallást benyújtani. A bevallás benyújtására csak elektronikusan van lehetőség.

A számla, termékimport-okmány másolata elektronikus mellékletként csatolandó, ha a számlán, termékimport-okmányon szereplő adóalap üzemanyag esetében a 250, egyéb esetekben pedig az 1000 eurónak megfelelő – a visszatéríttetés tagállamának nemzeti pénznemében kifejezett – pénzösszeget eléri vagy meghaladja.

Ha a visszatérítési kérelem 3 hónap és egy naptári évközé eső időszakra vonatkozik, az összeghatár minimum 400 EUR vagy a nemzeti pénznemben kifejezett, ezzel egyenértékű összeg.

Ha a visszatérítési kérelem egy naptári éves visszatérítési időszakra vagy egy naptári év fennmaradó részére vonatkozik, a minimum összeghatár 50 EUR vagy a nemzeti pénznemben kifejezett, ezzel egyenértékű összeg.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO