5jan
2018
2018
2018. január 1-jén az alábbi áfakulcs változások léptek életbe:
- Az internetszolgáltatás áfakulcsa 18%-ról 5%-ra csökkent.
- A Braille-nyomtató, Braille-kijelző vakoknak áfakulcsa 27%-ról 5%-ra csökkent (a Braille-írógép áfája már korábban is a kedvezményes 5%-os kulcs alá tartozott)
- Az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és helyben készített nem alkoholtartalmú italforgalomra (SZJ: 55.30.1-ből) vonatkozó áfakulcs 18%-ról 5%-ra csökkent.
- Az emberi fogyasztásra alkalmas élő hal (a díszhal kivételével), az emberi fogyasztásra alkalmas hal (ideértve a halbőrt, ikrát, haltejet, halmájat és egyéb belsőségeket is) frissen, hűtve vagy fagyasztva (a cápa kivételével) és az emberi fogyasztásra alkalmas halfilé és más halhús (aprított is) frissen, hűtve vagy fagyasztva (a cápahús kivételével) áfakulcsa 27%-ról 5%-ra csökkent.
- A házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsősége, frissen, hűtve vagy fagyasztva áfakulcsa 27%-ról 5%-ra csökkent.
A kedvezményes áfakulcsot azon ügyletekre kell először alkalmazni, ahol a teljesítés időpontja 2018. január 1. vagy ezt követő időpont.
(Időszakos elszámolású internetszolgáltatás esetén a kedvezményes áfakulcs azon ügyletekre alkalmazható, ahol az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak kezdete ÉS a számla kelte ÉS a fizetési határidő is 2017. 12. 31-ét követő időpont.)