Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

 

Két típusú külföldi partnert különböztetünk meg számlázás szempontjából: közösségen belüli (európai uniós) illetve harmadik országbeli üzletfeleket.

 

  1. eset: Saját országában adóalany, közösségi partner terméket vásárol tőlünk. Ha van érvényes közösségi adószáma mindkét félnek, akkor áfamentes számlát állítunk ki, ha nincs, akkor magyar áfatartalommal kell kiállítani a számlát. Az áfamentesség feltétele továbbá, hogy a termék igazoltan elhagyja Magyarország területét.
  2. eset: Saját országában nem adóalany közösségen belüli partnernek magyar áfatartalommal kell kiállítani a számlát.
  3. eset: A partner közösségen kívüli (harmadik országbeli) adóalany. Ekkor áfa mentes számlát állítunk ki.
  4. eset: A partner közösségen kívüli (harmadik országbeli) nem adóalany. Ekkor áfa mentes számlát állítunk ki. Az adómentesség feltétele, hogy a termék igazoltan elhagyja a Közösség (Európai Unió) területét.

Számla kiállítás előtt érdemes ellenőrizni a partner közösségi adószámának érvényességét.

A fentiekben a főszabály szerint foglaltuk össze a tudnivalókat, a tevékenység speciális jellegéből adódóan előfordulhatnak ettől eltérő szabályok. A hibák elkerülése érdekében az első, külföldi partnernek kiállított számla előtt érdemes könyvelőjével konzultálni.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO