Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Kiegészítő tevékenységet folytató az a magánszemély, aki a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, nyugellátásban részesül és emellett biztosítotti jogviszonyban áll (pl. munkaviszony, egyéni – társas vállalkozói jogviszony).

2020.06.30-ig csak a versenyszférában elhelyezkedő kiegészítő tevékenységet folytató munkavállalókra vonatkozott az a szabály, hogy munkaviszonyukban nem minősültek biztosítottnak, így a munkaviszonyból származó jövedelmük után csak 15% személyi jövedelemadót fizettek, a járulékok megfizetése alól mentesülést élveztek.

2020.07.01-től már a közszférában dolgozó kiegészítő tevékenységet folytató magánszemélyekre is kiterjed a mentesítés, így júliustól már ők sem minősülnek biztosítottnak, ebből kifolyólag a megszerzett keresetet csak 15%-os jövedelemadó terheli.

Ez tehát azt jelenti, hogy a nyugdíjas magánszemély 2020. július 1-jétől nem minősül biztosítottnak egy jogviszonyában sem.

 

A cikket a HyperCortex Zrt, az Írisz Office csoport TB szakértő tagja írta.

hypercortex_logo2019

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO