Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A csődeljárást a kötelezett kéri önmagával szemben, mely kérelmet a választott jogász terjeszti elő a törvényszék részére.

A csődeljárás elrendeléséről szóló végzést a törvényszék megküldi a cégbíróságnak, melyet a cégbíróság a Cégközlönyben tesz közzé. Ettől kezdve a csődeljárás időtartalma alatt a vállalkozás nevében kötelezően fel kell tüntetni a „cs.a.” toldatot, mely csődeljárás alatt kifejezés rövidítése.

A csődeljárás megindításától kezdve az adóst 120 nap fizetési haladék illeti meg.

A csődeljárás kezdő időpontjától a hitelezőknek 30 napon belül be kell jelenteniük a kirendelt vagyonfelügyelő felé az adóssal szembeni követelésüket. A kirendelt vagyonfelügyelő ezt követően nyilvántartásba veszi, majd elbírálja a hitelezői igényeket, melyről értesíti a feleket.

A Csődtörvény értelmében a 120 napos fizetési moratórium 240 napra meg is hosszabbítható, amihez azonban a hitelezők legalább 50%-nak a jóváhagyása szükséges, valamint 365 napra is kitolható, ha ehhez a hitelezők legalább 2/3 része hozzájárul.

Fontos! Csődvédelmet az is kérhet, aki ellen felszámolási eljárást indítottak, de az elsőfokú bíróság még nem hozta meg a felszámolást elrendelő végzést. Csődeljárás alatt felszámolási eljárás indítására a vállalkozás ellen nincs lehetőség.

Összegezve, a csődeljárás lehetőséget biztosít arra, hogy az adós 120 vagy akár 365 napig tárgyalásos úton egyeztessen a hitelezőivel. Ez időszak alatt a kötelezettségeket át lehet ütemezni, konszenzusos megállapodással annak egy része akár el is engedhető, illetve a vállalkozás új üzleti tervéhez lehet kérni a hitelezők támogatását.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO