Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Szállítmányozó cégeknél többször felmerül a probléma, hogy a sofőrök több hétig külföldön tartózkodnak, így csak késve áll a számlázás rendelkezésére a számla kiállításához szükséges nemzetközi közúti árufuvarozási szerződés (CMR).

Az áfa törvény azonban egyértelműen kimondja, hogy az áfa törvény szerinti teljesítési időpont az ügylet tényállásszerű megvalósulása.

Szintén az áfa törvény alapján a számlát a teljesítéstől számított 15 napon belül ki kell állítani, ellenkező esetben az adózó 200.000 Ft-tól 500.000 ezer Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Ráadásul ha az előbb említett teljesítési időpontot magában foglaló időszakról már beküldésre került az áfabevallás, akkor az adott időszakot önellenőrizni kell  – a gyakori önellenőrzések pedig indokolatlanul felhívhatják az adóhatóság figyelmét a cégre.

Álláspontunk szerint az a legjobb megoldás, ha ilyen esetekben a sofőr elküldi akár szkennelve, akár lefényképezve a CMR-t a számlázásnak, ami alapján a számla időben kiállítható, így elkerülhető a későbbi önellenőrzés és az esetleges mulasztási bírság is. (A példában egyszeri megbízást vettünk alapul, a folyamatos szolgáltatásnál (időszakos elszámolásnál) más szabályok vonatkoznak az áfa törvény szerinti teljesítési időpont meghatározására.)

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO