Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A szokásos piaci ár megállapítása a kapcsolt vállalkozások esetében bír jelentőséggel, és a transzferár dokumentáció is ezt a célt szolgálja.

Sokan nem tudják, hogy a NAV-tól is kérhető a szokásos piaci ár meghatározása, de a magyar állam ahelyett, hogy egy jól jövedelmező hatósági üzletágat alakítani ki, inkább elrettenti az adózókat.

A szokásos piaci ár díja egyoldalú eljárásban 8M Ft, két- vagy többoldalú eljárásban 12M Ft.

  • Egyoldalú eljárás: amikor a kapcsolt vállalkozás csak a magyar adóhatósággal egyeztet a szokásos piaci ár meghatározásáról, és nem vesz részt más ország illetékes hatóságával való egyeztetésben. Ebben az esetben a határozat csak a magyar adóhatóság által vizsgált ügyletre vonatkozik, és nem garantálja, hogy a másik ország elfogadja a szokásos piaci árat.

  • Kétoldalú eljárás: amikor a kapcsolt vállalkozás a magyar adóhatósággal és egy másik ország illetékes hatóságával egyeztet a szokásos piaci ár meghatározásáról, és megkötnek egy megállapodást, amely mindkét országban érvényes. Ebben az esetben a határozat a két ország közötti ügyletre vonatkozik, és kiküszöböli a kettős adóztatás kockázatát.

A szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárás lehet többoldalú is, amikor a kapcsolt vállalkozás több mint két ország illetékes hatóságával egyeztet, de ez ritkán fordul elő a gyakorlatban.

Korábbi írásunkban ITT olvashat arról, mikor kell, illetve mikor NEM kell transzferár dokumentációt készíteni.

 

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO