Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

2020. március 24-től azon magánszemélyek számára, akiknek a gyermeke után járó GYED, GYES vagy GYET-re való jogosultság lejárta a koronavírus miatti járványhelyzet idejére esik, nem szüntetik meg az ellátás folyósítását, az a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra továbbra is megállapításra és kifizetésre kerül.

  • A gyermekgondozási díj (GYED) a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig jár.
  • A gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) a gyermek 3 éves koráig, ikrek esetén a tankötelessé válás évének végéig vehető igénybe.
  • A gyermeknevelési támogatást (GYET) a legkisebb gyermek 8. életévének betöltésig lehet igénybe venni.
  • A járvány fennállásának idején e határidőket nem kell figyelembe venni, hiszen nem szüntetik meg az ellátások folyósítását.

A pénzbeli ellátás tovább folyósításának ideje alatt a szülő más támogatást nem vehet igénybe. Például ha a gyermek betöltötte a második életévét és az eredeti rendelkezések alapján ezt követően a szülő GYES-re lenne jogosult, úgy az nem jár részére a GYED meghosszabbításának időszaka alatt.

Ha a GYED-et vagy GYES-t nagyszülő veszi igénybe, úgy a veszélyhelyzet ideje alatt az ellátásra való jogosultság tekintetében nem kell vizsgálni, hogy a nagyszülő a gyermeket a saját háztartásában neveli, gondozza-e.

A fentiektől eltérően a nagyszülők részére járó GYED-re való jogosultság megszűnik, ha a szülők az általuk tett írásbeli engedélyt visszavonják, továbbá a nagyszülői GYES is megszakításra kerül, ha a szülők visszavonják az írásbeli nyilatkozatukat, miszerint lemondanak a GYES-ről a nagyszülő részére. Ilyen esetben a jogosultság a szülőkre száll vissza.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO