Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyai évi 12 millió forint bevételre tehetnek szert többletadó nélkül. Ez az értékhatár azonban csak az egész évben KATA-s gazdálkodókra érvényes, azokra, akik minden hónapra megfizették a tételes adót. A bevételi keret meghatározása szempontjából független, hogy a bejelentett kisadózó főállású-e vagy sem.

A KATA bevételi limitet havi periódusokban arányosítjuk és nem naptári napokban (ellentétben például az alanyi adómentesség értékhatárával). Ez azt jelenti, hogy egy kisadózó bt. ugyanúgy 2 millió forint bevételre tehet szert a 40 %-os többletadó megfizetése nélkül akkor is, ha november 13-án és akkor is, ha november 30-án kezdi meg tevékenységét.

Ugyanígy arányosítunk a szünetelő vállalkozásoknál is. Ha egy egyéni vállalkozó szünetelteti tevékenységét, majd május 31-től július 1-ig dolgozik, és utána ismét szüneteltet, 3 milliós bevételre jogosult, és természetesen a tételes adót is háromszor kell megfizetnie.

Három dolgot nem szabad elfelejteni:

  1. Ha a KATA-s vállalkozás csak 1 napig is végez tevékenységet egy adott hónapban, arra a hónapra meg kell fizetnie a tételes adót.
  2. A bevételi értékhatár a BEFOLYT összegre vonatkozik, nem a kiszámlázott értékre! Az idén kiszámlázott, de jövőre befolyó összeg már a következő évi bevétel „terhére” fog elszámolódni.
  3. Az ÁFA értékhatár NEM tévesztendő össze a KATA-kerettel!

A bevételi értékhatárt tehát egyszerűen a következőképpen lehet megállapítani:

tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma    x    1 millió forint

 

 

 

 

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO