Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Turizmusfejlesztési hozzájárulás terheli 2020. január 1-jétől a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást is.

A hozzájárulás mértéke 4 %, alapja pedig a szálláshely-szolgáltatás nettó, áfa nélkül számított értéke.

Fontos, hogy a hozzájárulás csak a 2020-as és az azt követő teljesítési dátummal rendelkező szolgáltatásokat terheli, a 2019-eseket még nem. Vagyis ha a vendég 2019. 12. 30. és 2020. 01. 02. között 4 napot töltött el nálunk, akkor – mivel a teljesítés dátuma 2020-ra esik – már a teljes szolgáltatás hozzájárulás-kötelesnek minősül.

A turizmusfejlesztési hozzájárulási kötelezettség független attól, hogy az adóalany az általános forgalmi adózás rendszerében alanyi adómentes-e, illetve attól is, hogy milyen vállalkozási formában tevékenykedik az adott szolgáltató.

Az adónemről bevallást is kell készíteni, amelynek gyakorisága és határideje az adózó áfa-gyakoriságával/fizetési határidejével egyezik meg. Tehát havi gyakoriságnál a hónapot követő hónap 20-a, negyedéves bevallásnál a naptári negyedévet követő hónap 20-a, éves gyakoriság esetén pedig a naptári évet követő év február 25-e a bevallás és az adófizetés határideje.

Korábban a turizmusfejlesztési hozzájárulást csak az 5 %-os áfakulcs alá sorolt étkezőhelyi vendéglátás után kellett megfizetni.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO