Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A kisvállalati adóalanyiság az annak választásáról szóló bejelentés NAV felé történő benyújtását követő hónap első napján jön létre. Tehát, ha például október 1-jétől a kisvállalati adó hatálya alá szeretnék tartozni, azt szeptember 1. és szeptember 30. között kell bejelentenem.

A bejelentés 30 napon belül visszavonható. Így, ha szeptember 15-én bejelentem, hogy október 1-jétől KIVA-s szeretnék lenni, akkor október 15-ig meggondolhatom magam. A 30 napos határidő azonban jogvesztő, tehát az előző példánál maradva, ha október 15-ig nem vonom vissza a bejelentést, akkor a KIVA alanyiság október 1-jei hatállyal mindenképpen létrejön.

Javaslat:

Bizonytalanság esetén a bejelentést a hónap végén érdemes megtenni. Az adóalanyiság létrejötte szempontjából ugyanis nem számít, hogy a bejelentést szeptember 1-jén tettem meg vagy szeptember 30-án, a vállalkozás mindkét esetben október 1-jétől lesz KIVA alany. Viszont amíg az első esetben a bejelentést október 1-jéig tudom visszavonni, addig a második esetben erre október 30-ig van lehetőségem.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO