Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az adóhatóság az alábbi adóigazolásokat bocsátja ki kérésre:
– adóigazolás
– együttes adóigazolás
– jövedelemigazolás
– illetőségigazolás

Az adóigazolás kétféle lehet:

o általános adóigazolás: tartalmazza az adózó adóhatóságnál (NAV) fennálló adótartozását vagy annak hiányát az igazolás kiállításának napján vagy a kérelemben megjelölt időpontban.

o nemleges adóigazolás: igazolja, hogy az adózónak az igazolás kiállításának napján, vagy az igazolásban megjelölt napon nincs a NAV-nál fennálló adótartozása.

Az együttes adóigazolás is kétféle lehet:

o általános együttes adóigazolás: tartalmazza az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozást és a vámhatóságnál nyilvántartott adó- és vámtartozást vagy annak hiányát az igazolás kiállításának napján vagy a kérelemben megjelölt időpontban.

o nemleges együttes adóigazolás: igazolja, hogy az adózónak az igazolás kiállításának napján, vagy a kérelemben megjelölt napon az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása és a vámhatóságnál nyilvántartott vámtartozása nincs.
A köztartozásmentes adózói adatbázisban való szereplés több esetben helyettesítheti a nemleges együttes adóigazolást, erről bővebben itt olvashat: http://www.iriszoffice.hu/egypercesek/mit-jelent-a-koztartozas-mentes-adozoi-adatbazis/

Jövedelemigazolás:

Adóévenként tartalmazza az adózó által bevallott jövedelmet, valamint a jövedelem után keletkezett személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséget.
Tartalmazza az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózott bevételt, és az ekho fizetési kötelezettséget.

Amennyiben az adózó az egyszerűsített vállalkozói adó alanya, akkor az igazolás az eva-alanyiság körében megszerzett bevételt és a megállapított adót tartalmazza.

A katás vállalkozás jövedelemigazolásában az utolsó, a megszerzett bevételéről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének a 60%-a, több tag esetén annak fejenként egyenlő része, de legalább a minimálbér szerepel. (Az adóévben KATA alanyként megszerezett bevételéről a kisadózónak az adóévet követő év február 25-ig kell nyilatkoznia.)

Illetőségigazolás:

Igazolja, hogy az igazolást kérő belföldi illetőségű.
(Tehát Magyarországon fizet adót.)
Magánszemély esetén tartalmazza annak nevét, állandó vagy ideiglenes lakóhelyét, adóazonosító jelét.
Egyéni vállalkozó, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, jogi személy, egyéb szervezet esetén tartalmazza annak nevét, székhelyét, adószámát.
Kérés esetén a NAV magyar és angol nyelven is kiállítja az igazolást.

A kérelmek benyújthatók személyesen a NAV bármelyik ügyfélszolgálatán, illetve elektronikusan, ügyfélkapun keresztül. A jövedelemigazolás, és az illetőségigazolás kiadása illetékmentes, az adóigazolás és az együttes adóigazolás viszont illetékköteles, 3000 Ft illeték fizetési kötelezettséggel jár.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO