Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Tollunkból

Az értékesített utalványokhoz kapcsolódó áfafizetési időpont vonatkozásában jelentős változásokra kell figyelni 2019. január 1-jétől. Az új rendelkezések hatására egyes esetekben – ellentétben a 2018. december 31-ig életben lévő szabályozással – már az utalvány kibocsátásakor áfafizetési kötelezettség keletkezik.

Mikor kell korábban áfát fizetni?

A válaszhoz meg kell ismerni két egyszerű fogalmat:

  1. Egycélú utalvány: olyan utalvány, amelynek kibocsátásakor ismert az utalvány tárgyát képező termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtásának teljesítési helye, valamint az adott termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás után fizetendő adó összege. Például egy könyvesbolt kiállít egy utalványt, melyet könyv vásárlására lehet fordítani a saját magyarországi hálózatukban. Ilyenkor ismert a teljesítési hely (ugye itt csak az a lényeg, hogy az belföld), továbbá az áfa összege, ami könyv esetében 5%.
  2. Többcélú utalvány: az egycélú utalványtól eltérő utalvány. A példánál maradva, ha a könyvesbolt olyan utalványt állít ki, ami nem csak könyvre, hanem CD, DVD lemezre vagy ajándéktárgyra is felhasználható, már nem ismert az áfa mértéke, hiszen az 5% és 27% is lehet, ezért már többcélú utalványról beszélhetünk.

Abban az esetben, ha valaki egycélú utalványt értékesít 2018. december 31-ét követően, úgy az értékesítés időpontjában (teljesítési idejében) áfafizetési kötelezettsége keletkezik. Gyakorlatilag úgy fogunk adózni az egycélú utalványok után, mintha előleget vettünk volna át, és ez, ha belegondolunk, igaz is.

Ellenben, ha többcélú utalványt adunk el, úgy értelemszerűen nem tudunk áfás számlát kiállítani az utalvány értékesítéséről, mert az áfa mértékét még nem ismerjük.

Mi történik az utalvány befogadásakor?

Itt is eltérés van a kétféle utalvány tekintetében.

Ha egycélú utalványt fogadunk be, akkor csak az átvett pénz után kell az adót megfizetni, hiszen az utalvány összege már tartalmazott áfát (amit annak értékesítésekor a kibocsátó bevallott).

egycélú utalvány beváltása

Tehát az utalvány beváltásakor 143 Ft áfafizetési kötelezettség keletkezik, mivel a 95 Ft áfát már az utalvány értékesítésekor befizette a kibocsátó.

Ha többcélú utalványt fogadunk be, akkor az a hagyományos módon működik, tehát az értékesítés teljes összege után fizetünk áfát.

többcélú utalvány beváltása

A beváltásakor az értékesítéssel összefüggő teljes áfaösszeget be kell fizetni, hiszen többcélú utalványoknál a kibocsátáskor nem történt áfaelszámolás.

Melyik utalványfajta a kedvezőbb?

Egyértelműen a többcélú utalvánnyal jár jobban az eladó, hiszen azzal, hogy az áfát nem kell az utalvány kibocsátásakor megfizetnie, nemcsak azt éri el, hogy később lesz az áfafizetés időpontja, hanem azt is, hogy a teljes összeg a kibocsátónál marad, ha a vevő az utalványt nem váltja be. Ugyanakkor az egycélú utalvány esetén az utalvány kibocsátója csak az utalvány nettó összegével gazdagodik, ha a vevő nem használja azt fel.

Az áfa sem vonható le mindig!

Abban az esetben, ha azért vásárol egy gazdálkodó egycélú utalványt, hogy azt ellenérték nélkül továbbadja (ajándékozás, adomány), úgy a beszerzéskor rá áthárított adót nem helyezheti levonás alá.

Egy kis adótervezés:

A fenti példákból talán nyilvánvaló, hogy a kibocsátó egyértelműen a többcélú utalvány értékesítésében érdekelt. Ezt természetesen jogszerűen meg lehet tenni, ha eleve több áfakulcsot alkalmazunk különböző termékeink miatt, vagy ha bővítjük a palettánkat úgy, hogy más adókulccsal bíró terméket is bevonunk a választékunkba. Ekkor mindössze arra van szükség, hogy valóban végezzük is új tevékenységünket, mert az adó elkerülését az adóhatóság szigorúan bünteti.

 

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO