Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Kockázatcsökkentésre irányuló cégcsoportos adótervezés

Jellemzően mindenki kicsit máshogy képzeli el ezt a területet, és jellemzően mindenkinek igaza is van ebben, mivel a terület nagy, és minden bizonnyal több van benne, mint amit jelenleg belegondolnak.

A cégcsoportos adótervezés két fő területe egymással mindig karöltve a költséghatékonyság és a biztonság. Fontossági sorrend ebben nincs, csak egyéni életszakaszok, amikor pillanatnyilag az egyik fontosabb. Biztonság területén kezelnünk kell az üzletági kockázatot (ahány szerződés, annyi kockázati tényező), az országkockázatot (politikai, jogi, makrogazdasági) és a vagyonközösség kockázatát (üzlettárs, házassági vagyonközösség), míg költséghatékonyság tekintetében az adózási, a pályázati, a finanszírozási és homogén költség (szállítófüggetlen költség, mint pl. biztosítás, energiahordozók, banki ktg.) területek a legkiemeltebb. Cégcsoportos működés esetén azonban a lehetőségeink hatványozottan növekednek, tehát két cég esetében nem csak duplázódásról van szó, hiszen bármilyen adózási módot választunk egy-egy vállalkozás működtetésekor, a két vállalkozás nyújthat olyan lehetőségeket, amit egy vállalkozás önállóan kihasználni nem tud (pl. lakóingatlan és személyautó áfa levonhatósága, holott ugyanarra használjuk, mint egy önálló cég esetében).

Tehát a cégcsoportos adótervezés nem holdingtervezés (ez is beletartozik, de a holding a lehetőségeknek csak vékony szelete), nem adócsökkentés (de az is, hiszen a költséghatékonyság mindig a legfontosabb szempontok között van), nem kapcsolt vállalkozások tervezése (viszont az is, de a kapcsoltság sok esetben kiküszöbölhető kockázat csökkenés nélkül), nem nemzetközi cégstruktúra tervezés (de az is, függetlenül attól, hogy a csak magyarországi modell is tud rendkívül biztonságos lenni), de minden esetben egy összetett biztonsági és költséghatékonysági tervezés.

Kishitűséget lerombolandó! Már akkor is érdemes cégcsoportban gondolkodunk, ha az egyedi cégméretek árbevétele a 30 millió Ft-ot eléri (KATA alanyoknál természetesen 3/12 millió Ft felett szükséges a tervezés), vagy ha a vállalkozásban ingatlan van, akkor már kezdetekkor vizsgálni kell a létjogosultságát.

Költségvonzat? Mivel az adótervezés jellemzően előbb termel és lényegesen többet, mint a költsége, gyakorlatilag a tevékenység tényleges kiadással nem jár.

telefon Írisz Office +36 1 550 0510

+36 21 311 15 10

email Írisz Office

[email protected]

Cégcsoportos adótervezés témájú írásaink:

Az EBITDA a vállalkozások hitelképessége tekintetében az egyik legfontosabb mutató, mivel hitelintézetek elsődlegesen – persze nem kizárólagosan – ezt használják a hitelképesség kiszámítására. Több bank is végez úgy hitelezést, hogy a vállalkozás átvizsgálását követően úgy ad hitelt, hogy kiszámítja az utolsó üzleti év EBITDA-ját, majd ebből levonja az aktuális évre jutó törlesztések tőke és kamatrészét, […]

Tovább

Egy gazdasági társaságban történő minősített többségi tulajdonlást egyrészt azért kell mérlegelnünk, mert az amúgy korlátolt felelősségű társaságunk a korlátolt felelősségét elveszíti. Bővebben erről itt olvashat. Másrészt viszont a minősített többségi befolyás megszerzéséről a tag köteles 15 napon belül bejelentést tenni. Emellett a közzétételtől számított 60 napos jogvesztő határidőn belül bármelyik kisebbségi tag kérheti tulajdonrészének megvásárlását, […]

Tovább

A kapcsolt vállalkozásoknál 2021.01.01-jétől a társasági adóhoz hasonlóan az iparűzési adó-alap megállapítása során is alkalmazni kell a szokásos piaci ár miatti kiigazítást. Ezt az jelenti, hogy ha a kapcsolt vállalkozások az egymás közti ügyleteik során nem a szokásos piaci árat alkalmazták, akkor az adóbevallásban ezt korrigálni kell. Példa: Egy vállalkozás elad egy kapcsolt vállalkozásának anyagot […]

Tovább
Még több cégcsoportos adótervezés témájú cikk

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO