Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

TB szakértői tevékenység, bérszámfejtés

Társadalombiztosítás, bérszámfejtés, foglalkoztatás tervezése, tulajdonosok javadalmazása (nem csak bér és osztalékágon) – mindig is fontos területei voltak az adózásnak. A KIVA adózásnak e területen sokat köszönhetünk, és nem azért, mert kedvező adózást biztosít a munkavállalók foglalkoztatásához, hanem azért, mert végre a munkaadók elhiszik azt, hogy van alternatíva. A KIVA adózást megelőzően az „adótervezést” a cafeteria és a zsebbe történő kifizetés jelentette, melyet a munkaadó jellemzően maga megoldott, és nem is kutatott, hogy van e más lehetőség. Holott volt! Azóta azonban szerencsére hangsúlyt kap a TB tervezés, legyen szó bértámogatások igénybevételéről, járulékkedvezmények érvényesítéséről, adókedvezményre jogosító munkakörök kialakításáról, vagy diákok foglalkoztatásáról támogatás igénybevétele mellett. Természetesen továbbra is tervezési terület a rehabilitációs hozzájárulás, a cafeteria elemek, a cafeteriának nem minősülő, de annak módjára adható adómentes juttatások (munkába járás költségtérítése, munkáltatói kölcsön, munkásszállás), vagy egyéb, jövedelemnek nem minősülő, de motivációt növelő ösztönzők (gépjármű használat, telefon juttatás).

A lehetőségek ismeretében pedig már vizsgálni kell a cégcsoportos működést, ami létrejöhet kiszervezés okán, a szervezeti struktúra hatékonyabbá tétele eredményeként; kockázatcsökkentett cégstruktúra kialakításakor, vagy vezetői/tulajdonosi igényeket jobban kiszolgáló cégcsoportos működés létrehozásakor. A cégcsoportos működés pedig több lehetőséget biztosít, mint az önálló működések együttesen, tehát számolhatunk olyan költséghatékonysági lehetőségekkel, amit egy-egy vállalkozás önállóan érvényesíteni nem tudna (pl. társasági adóalany képzőhely a diákok után támogatást kap, mely az elkészített produktumot a KIVA alany vállalkozásnak adja át).

Természetesen akkor a leghatékonyabb a TB tervezés, ha az a bérszámfejtés szerves része, hiszen ez esetben a szakértő maga is észreveszi és fel tudja ajánlani a lehetőségeket, így a hatékonyságnövelő lehetőségek feltárása nem egy vezető feladata.

telefon Írisz Office +36 1 550 0510

+36 21 311 15 10

email Írisz Office

[email protected]

Bérszámfejtés, TB témájú írásaink:

Az elmúlt években nem változott jelentősen a Cafetéria rendszer Magyarországon, azonban minden évben fontos megvizsgálni, hogy mely juttatási elem adózik a legkedvezőbben, ezáltal minden évben más-más kerül előtérbe. 2021-ben a legnépszerűbb elem a SZÉP-kártya volt, ami köszönhető egyrészt annak, hogy adózása az egyik legkedvezőbb kategóriába sorolható, másrészt pedig a járványügyi helyzet miatt hozott intézkedések még […]

Tovább

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy újra vizsgáljuk az alkalmi munka, azaz az egyszerűsített foglalkoztatás rendszerét. Meg kell állapítanunk, olyan, mint egy jó bor, idővel egyre nemesebb. És hogy ez mennyire nem érzéki csalódás, azt igazolják a számok is. 12 éve, amikor ez az adójogszabály megjelent, a minimálbér még lényegesen kisebb volt, ennek megfelelően […]

Tovább

Bár a szociális hozzájárulási adó mértéke évről évre mérséklődik, a teljes bérköltség így is jelentős a vállalkozások költségszerkezetében. A kifizetőkre nehezedő közteher enyhítése érdekében meghatározott feltételek esetén adókedvezmény vehető igénybe. Sok könyvelőiroda nem fektet elegendő hangsúlyt a kedvezmények érvényesítésére, vagy a feltételek fennállásának feltérképezésére, ezáltal számos vállalkozás több milliós adókönnyítéstől esik el.     A […]

Tovább

Társadalombiztosítási kifizetőhelyet akkor kötelező létesíteni, ha a foglalkoztató által a társadalombiztosítási ellátásra jogosult foglalkoztatottak száma 6 hónapon keresztül eléri a 100 főt. A TB kifizetőhely feladatairől bővebben itt olvashat: TB kifizetőhely bérszámfejtése – TB ügyintézés – HyperCortex Zrt.

Tovább

Egyéni vállalkozók esetében a NEAK fizeti a táppénzellátást, melynek alapja a főállású KATA adózó esetében 108.000 Ft, az emelt összegű kisadózónál pedig 179.000 Ft. A megállapított táppénz alap 60%-a után 15%-os személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség is keletkezik. A kisadózók lecsupaszítva* az alábbi összegű nettó táppénzre számíthatnak: 50.000 Ft-os KATA megfizetése esetén: 108.000 Ft x 60% […]

Tovább

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében: alkalmi munkavállalóként mezőgazdasági idénymunkára turisztikai idénymunkára vagy filmipari statisztaként foglalkoztatható az alkalmazott. Ezen jogviszonyok után 2021.07.01-től változik a munkáltató által fizetendő közteher mértéke, az alábbiak szerint: A közteher emelés nem végleges: a jelenlegi szabályozás alapján 2022.12.31-ig lesz érvényben.

Tovább
Még több bérszámfejtés, TB témájú cikk

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO