Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Tollunkból

Az újabb cikkünk apropója már nem a jogszabályi változás, hiszen a lent összegyűjtött cikkeinkben elolvasható minden korábban közzétett módosítás, illetve az abból adódó feladatok, hanem a NAV jogértelmezésének kommunikációja, és az adóhatóság által fontosnak ítélt sajátosságok hangsúlyozása. Mindez pedig rendkívül fontos az adózók részéről, hiszen nem a törvényben leírt szöveg tartalma a döntő, hanem a NAV hivatalos jogértelmezése.

Egy gondolat elöljáróban: a jelenlegi KATA törvény 2022. augusztus 31-én hatályát veszti, megszűnik. 2022. szeptember 1-jétől egy új KATA törvény jön, de régi KATA adóalany senki nem marad. Tehát nem beszélhetünk folytatásról, csak újraválasztásról.

Az új törvény: „A kisadózó vállalkozások tételes adójáró szóló 2022. évi XIII. törvény”

A KATA alany az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégekről szóló 2009. évi CXV. törvény szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet csak. Ugyanakkor a régi KATA törvény az SZJA törvény szerinti vállalkozói körre hivatkozott. Mindezek eredményeképp 2022. szeptember 1-jétől nem lehet KATA adóalany:

 • az egyéni cég
 • az ügyvédi iroda
 • az egyéni ügyvéd
 • a közjegyző
 • az önálló bírósági végrehajtó
 • az egyéni szabadalmi ügyvivő
 • a betéti társaság
 • a közkereseti társaság

Mivel új jogszabályról beszélünk, ezért automatikusan senki nem válik az új KATA törvény alanyává. Az újraválasztás határideje 2022. szeptember 25.

Mivel a régi KATA adóalanyiság megszűnik, ezért az első 8 hónapról minden adózónak záró bevallást kell beadnia.

Felmerül a kérdés, hogy a teljes évben szünetelő KATA adóalanyok is érintettek-e. A válasz, hogy igen, amennyiben a szünetelés alatt keletkezett bevételük. Ez két esetben fordulhat elő:

 • korábbi években (pl. 2021-es) be nem folyt bevételt 2022-ben fizet ki a kötelezett
 • augusztus 31-ével, tehát a KATA megszűnésével minden KATA időszak bevételét rendezettnek kell tekinteni, tehát ha van még – nem behajthatatlan – kintlévőség, arra úgy kell tekinteni, mint ami befolyt.

Átmeneti rendelkezés a törvények között a KATA újraválaszthatósága. Ugye a múltban, ha a KATA adóalanyiság megszűnt, azt újraválasztani nem lehetett a megszűnés évében és a következő évben. Ez a szabály azonban a két KATA törvény (új és régi) eltéréséből adódóan nincs érvényben.

Tehát ha valaki pl. 2022. június 1-jével tért át SZJA törvény szerinti egyéni vállalkozói tevékenységre a KATA-ról, az választhatja az új KATA-t most szeptember elsejei hatállyal, hiszen a két jogszabályban meghatározott adóalanyiság nem azonos.

Bevételszerzés őstermelőtől: amennyiben a KATA adóalany őstermelőtől szerez bevételt, úgy nem veszíti el a KATA alanyiságát, mert az őstermelő nem minősül kifizetőnek.

Bevételszerzés egészségpénztártól, tárasháztól vagy adószámos magánszemélytől: ezek az adóalanyok kifizetőknek minősülnek, tehát szeptembertől a KATA adóalanyiság elvesztésével jár, ha tőlük bevételt szerzünk.

Az adóalanyiság elvesztésével jár-e, ha az adózó véletlenül a számlát kifizetőre állítja ki? Nem jár az adóalanyiság elvesztésével, de a számlát sztornózni kell, majd kiállítani azt egy magánszemélynek. Ha volt pénzügyi rendezés átutalással, úgy az összeget vissza kell utalni, vagy más módon bizonyíthatóan visszafizetni.

Várható-e a teljes szolgálati idő vagy egy érdemi TB ellátás reményében 50 000 Ft / hó összeg feletti KATA fizetési lehetőség? Nem, ezért vagy a nyugdíj-előtakarékosság, vagy egy 20 órás foglalkoztatottság kialakítása javasolt a KATA mellett. Az 50 000 Ft-os KATA mindössze fél év szolgálati időt eredményez egy év alatt, és táppénz esetében pedig havi 108 000 Ft-os jövedelemnek megfelelő ellátást, ami alig több, mint a minimálbér fele.

Lényegi eltérés a két KATA törvény között a tételes adófizetési kötelezettség megléte a szünetelés ideje alatt:

 • a „régi” jogszabály értelmében nem kellett KATA-t fizetni, ha a vállalkozó tevékenységet nem végzett és a szüneteltetést be is jelentette
 • az új jogszabály ugyanakkor adófizetési kötelezettséget ír elő, ha a KATA adóalany tevékenységet ugyan nem végez, de bevétele keletkezik. Tipikus eset az, amikor egy számlát akkor fizet ki a vevő, amikor a KATA vállalkozás szünetel.

Fontos változás, hogy a vállalkozás szüneteltetését az adóhatósághoz a jövőben nem kell bejelenteni, mert azt a NAV látja, ellenben, ha a fenti ok miatt bevétele keletkezik ezalatt a vállalkozónak, az bejelentésköteles.

Fel kell-e tüntetni a számlán a továbbiakban, hogy kisadózó? A válasz, hogy nem, de ha rajta hagyjuk, az nem probléma.

Fontos átalányadó átmeneti szabály! Abban az esetben, ha valaki KATA választására szeptembertől nem jogosult, vagy jogosult, de nem kívánja választani, úgy akkor is választhatja az átalányadót, ha annak korábban az alanya volt, és annak megszűnésének éve óta még négy év nem telt el. Ez csak egyszeri szabály az átalányadóra, tehát a jövőbeni ismételt választásra csak akkor kerülhet sor, ha a választás évét követően eltelt négy év.

 

A témában megjelent cikkeink:

 Átalányadózás 2022 – Jobb, mint a KATA?

Az átalányadózók adófizetése és adatszolgáltatása

Az átalányadózás adófizetési szabályai és praktikái

Lehetőségek a KATA változás után

Mit tehetnek a KATA adóalany betéti társaságok 2022 szeptemberétől?

Mi történik, ha KATA vállalkozóként előleget számláztam, de a végszámlát csak szeptemberben állítom ki?

Ki maradhat KATA adóalany 2022. augusztus 31. után?

KATA megtartás vagy áttérési – (Átalányadó, KIVA , TAO) – szabályok

 

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO