Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Tollunkból

A mikro-, kisvállalati szegmens korábban a 20 m3/h alatti kapacitású mérőberendezéssel felszerelt lakóépületek, épületek és közintézmények voltak jogosultak, szabadon vételezhettek az egyetemes szolgáltatás keretein belül. A nem lakossági díjszabás – hasonlóan a lakossági egyetemes szolgáltatáshoz – szintén 2 részből tevődik össze.

Az ESZ I. kategória alkalmazandó 41 040 MJ/év (kb. 1 200 m3/ év) fogyasztásig, amely díjak elosztási területenként Ft/MJ-ban van meghatározva az alábbi tábla szerint:

Valamint 41 040 MJ/év (1 200 m3/év) felett az ESZ II. kategória díjai:

Az előző cikkben közölt lakossági földgáz díjakhoz képest itt a forgalomarányos Ft/MJ értékek nagyjából egy nagyságrendbe estek.

Változások 2022.08.01-től

A 2022.08.01-től érvényes szigorítások értelmében a lakosság mellett a 2004. évi XXXIV. törvény 3. § (3) bekezdése szerinti mikrovállalkozásnak minősülő vételező, összes felhasználási helyén 20 m3/h alatti mérővel rendelkező felhasználó lehet csak egyetemes szolgáltatásban. Így azon kisvállalkozások, amelyek a fenti két kritériumnak nem felelnek meg, azok kikerülnek az egyetemes szolgáltatási körből és ún. végső menedékes státuszban vételeznek továbbiakban. A mikrovállalkozások az egyetemes szolgáltatótól 1 489 m3/év/összes fogyasztási hely (54 810 MJ/év/összes felhasználási hely) mértékig az ESZ nem lakossági áron, afelett a versenypiaci áron vételeznek földgázt. A végső menedékes státuszba került vállalkozások teljes egészében a végső menedékes, azaz versenypiaci áron vételezhetnek. A végső menedékes díjszabás jelenleg megegyezik a mikrovállalatok esetén alkalmazott piac árral az alábbiak szerint:

A megadott hirdetményi árak a szolgáltatott földgáz árát (gázdíj) és a rendszerhasználati díjak (alapdíj) nettó egységárát tartalmazzák; így nem tartalmazzák különösen az áfát, a jövedéki adót és a földgáz biztonsági készletezési tagi hozzájárulást.

A számokból jól látható, hogy a versenypiaci vagy végső menedékes hirdetményi árak az ESZ nem lakossági díjak több mint négyszerese lett.

Fontos megjegyezni, hogy a mikrovállalatok esetén a 54 810 MJ/év (1 489 m3/év) kedvezmény figyelembevétele naparányosan történik az alábbi képlet szerint:

kedvezményes éves mennyiség (MJ) / 365 nap* a hónap napjainak száma (nap)

Az éves kedvezmény összege a teljes elszámolási periódus (2022.08.01-2023.07.31) végén kerül ténylegesen összevezetésre. Például, ha a felhasználás az egyik hónapban nem éri el a kedvezményes vételezési szintet (kb. 4 500 MJ/hó vagy 122 m3/hó), akkor az a mennyiség nem a következő hónapra, hanem a teljes elszámolási időszak végére csúszik át.

A nem lakossági földgáz számla következő elemeket tartalmazza:

 • az elszámolt energia mennyisége m3-ben, valamint a hőmennyiség MJ-ban, amely megbontásra kerül:
  • az ESZ nem lakossági I. díjszabás (Ft/MJ) 41 040 MJ-ig csak a mikrovállalkozások esetén valamint
  • az ESZ nem lakossági II. díjszabás (Ft/MJ) 41 040 és 54 810 MJ között csak mikrovállalkozások esetén
  • az ún. versenypiaci vagy végső menedékes piaci árszabás (Ft/MJ) a hozzá tartozó elszámolási mennyiséggel (mikrovállalatok esetén csak 54 810 MJ felett)
 • Nem lakossági ESZ alapdíj Ft/hónap -ban
 • Jövedéki adó Ft/kWh-ban
 • Biztonsági készletezési díj (Ft/kWh)
 • Energiahatékonysági díj (Ft/kWh)
 • ÁFA

A mikrovállalkozások esetében 2 100 m3 (kb 73 200 MJ) éves felhasználással számolva a régi és új módszertan esetén kb. 225 ezer Ft többlet költség jelentkezik, míg a végső menedékes díjszabás esetén a fenti mennyiség esetén kb. 900 ezer forint többlet költség képződik a korábbi elszámolási módszertanhoz képest!

Jogszabályi háttér:
217/2022. (VI. 17.) Korm. Rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról

281/2022. (VIII. 1.) Korm. Rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelettel kapcsolatos egyes rendelkezésekről


A magyar és európai társadalomért érzett felelősségvállalásunk miatt született meg jelen cikksorozatunk, amely az alábbi témákat igyekszik érthetően bemutatni az energiaszektorban nem jártas olvasóknak, hogy átfogó képet kaphassanak az előttünk álló időszakról:

 1. cikk: Áramról és földgázról röviden
 2. cikk: A földgáz és árampiacok alakulása az elmúlt időszakban
 3. cikk: Egyetemes szolgáltatás és szabadpiac közötti különbség
 4. cikk: Áram lakossági szegmens
 5. cikk: Áram mikrovállalati és végső menedékes ellátásban
 6. cikk: Földgáz lakossági ellátásban
 7. cikk: Földgáz mikrovállalati és végső menedékes ellátásban
 8. cikk: Versenypiaci vételezés áramban és gázban
 9. cikk: Jelenlegi várható negatív hatások
 10. cikk: Javaslatok a kialakult helyzet kezelésére

 

A szerzőről

Vandrus Péter erősáramú villamosmérnök, közgazdász pályáját a hazai áram átviteli rendszerirányítónál kezdte közel két évtizeddel ezelőtt, majd villamos energia és földgáz nagykereskedelemmel foglalkozott, 2009 óta V-ENERGY Befektetési és Tanácsadó Kft. tulajdonos ügyvezetőjeként elsősorban külföldi és hazai energia társaságoknak nyújt szakmai támogatást és készít iparági elemzéseket.

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO