Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az adomány adóvonzatának megállapításakor különbséget kell tenni aközött, hogy az adományt nyújtó vagy abban részesülő fél magánszemély vagy vállalkozás.

Ha magánszemély adja magánszemély részére, úgy a jótékony célú adomány mindkét fél részéről adó- és járulékmentes, valamint nem képezi a szociális hozzájárulási adó alapját sem. Ennek az a feltétele, hogy a támogató ellenszolgáltatás nélkül nyújtsa a támogatást.

Ha a magánszemély a támogatásban vállalkozás által részesül, úgy az akkor mentes az adó alól, ha azt természetbeni juttatásként kapja, illetve ha pénzbeli juttatás, akkor annak az értéke nem haladja meg a minimálbér 50%-át (2020-ban: 80.500 Ft-ot). Ha az összeg átlépi az értékhatárt, úgy az a felek között fennálló jogviszony alapján fog adózni, annak hiányában a magánszemély egyéb bevételének minősül.

Viszont más a helyzet, ha a támogatásban részesülő egyéni vállalkozó, hiszen abban az esetben függetlenül az adomány juttatójától nem alkalmazhatók az adómentességre vonatkozó szabályok. Az egyéni vállalkozónak a kapott jótékony célú támogatás a bevételének minősül, és ezzel az adóalapját sem csökkentheti.

 

A cikket a HyperCortex Zrt, az Írisz Office csoport TB szakértő tagja írta.

hypercortex_logo2019

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO