Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A monetáris tanács újabb, a magyar gazdaságot erősítő intézkedést hozott a jegybanki alapkamat csökkentésével.

A jegybanki alapkamat újabb 0,15 százalékponttal, 0,75%-ról 0,6%-ra csökkent 2020. július 22-től.

Az alapkamat mérséklése a betéti kamatok mértékét csökkenti, így rontja a megtakarítási kedvet, ugyanakkor a hitelkamatokat is csökkenti, mely szintén a beruházásokra hat ösztönzően. Emellett gyengíti a forintot, ami szintén gazdaságélénkítő, mert erősíti a hazai termelést és az exportot, ugyanakkor az importot gyengíti, mely megint csak a hazai termelésnek ad teret. Mindemellett erősítheti a hazai inflációt, mely a jelenlegi alacsony inflációs környezetben szintén jótékony hatású.

Hogyan hat az adózásra az alapkamat csökkenése?

A magánszemélyeknek kamatkedvezményből származó jövedelme keletkezik, amennyiben a munkáltatótól kapott kölcsön után nem fizetnek kamatot, vagy a kamat mértéke kevesebb, mint a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összege. Tehát ezután akkor keletkezik kamatkedvezményből származó jövedelem, ha a kamat mértéke nem éri el az 5,6%-ot.

 

A 2020. március 19-től 2020.12.31-ig megkötött szerződés alapján felvett fogyasztói hitelek (kivéve a zálogjoggal rendelkező szerződések) esetén a teljes hiteldíj mutatója nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékét, ami most 5,6%-ra csökkent.

Ha a tulajdonos olyan osztalékban részesül, ami nem illette volna meg (pl. az osztalékelőleg nagyobb volt, mint a jóváhagyott osztalék), úgy a ki- és visszafizetés közötti időszakra jegybanki alapkamat + 5% kamatot kell fizetnie a vállalkozásnak, ellenben kamatkedvezményből származó jövedelme keletkezik.

Önellenőrzési pótlékot köteles fizetni az adóalany, ha kevesebb adót vallott be és fizetett meg, mint amire kötelezett lett volna. Az önellenőrzési pótlék mértéke minden késedelmes naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 365-öd része (ezután tehát a napi kamat 0,6% / 365).

A késedelmi pótlék mértéke szintén függ a jegybanki alapkamattól, ugyanis ennek összege a mindenkori jegybanki alapkamat 5%-kal növelt összege (0,6% + 5% = 5,6%), míg kockázatos adózók esetében ennek a másfélszerese (5,6% * 1,5 = 8,4%).

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO