Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Amennyiben a vállalkozás pénzforgalmi áfa elszámolást választ, az általa kibocsátott illetve általa befogadott számlák kiegyenlítésének időszakában keletkezik áfa fizetési kötelezettsége illetve áfa levonási joga. Tehát a kiállított számla áfa tartalma csak akkor fizetendő, ha azt felé pénzügyileg rendezték, és a befogadott számla áfa tartalmát is csak a pénzügyi rendezést követően vonhatja le, igényelheti vissza.

Felmerül a kérdés, hogy mikor keletkezik áfa fizetési kötelezettség abban az esetben, ha pénzforgalmi elszámolást választottam és részemre a vevő (például szállásért) SZÉP kártyával fizeti ki a számla ellenértékét április végén, de a SZÉP kártya elszámolásra csak májusban kerül sor, így a konkrét pénzbefolyás csak májusban történik. Ebben az esetben a szolgáltatást igénybe vevővel szemben már áprilisban megszűnik a követelésem, de a szolgáltatás ellenértékét csak májusban kapom meg.

A válasz (amelyet kérdésünkre a NAV is megerősített) az, hogy ebben az esetben akkor keletkezik áfa fizetési kötelezettség, amikor a bankszámlánkon megjelenik a pénz, tehát az említett példában a kérdéses számla áfatartalmát a május hónapra vonatkozó áfabevallásban kell feltüntetni.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO