Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Előző egypercesünkben tárgyaltuk, hogy levonásba helyezhető-e egy 2019-es teljesítési idejű számla áfatartalma a 2021-es áfabevallásban pénzforgalmi áfát nem választó adóalanyok esetében.

Most nézzük meg mi a helyzet a pénzforgalmi elszámolást választó adóalanyokkal.

Ebben az esetben az áfa levonási jog a számla pénzügyi teljesítésekor keletkezik, korábban az nem is érvényesíthető. Tehát ha 2021. májusában kiegyenlítek egy 2019-es teljesítésű idejű számlát, akkor annak áfatartalma legkorábban a 2021. májusára (határidő 2021.06.21.) vonatkozó áfabevallásban szerepeltethető. Legkésőbb pedig a 2022. decemberére (határidő 2023.01.20.) vonatkozó áfabevallásban. Ezt követően (elévülési időn belül) már csak a 2021. májusára vonatkozó áfabevallás önellenőrzésével helyezhető levonásba az áfa.

Tehát az áfalevonási jog a pénzügyi teljesítéskor keletkezik, innentől kell számolni a 2 éves határidőt, ami alatt a számla figyelembe vehető az aktuális áfabevallásban és az 5 éves határidőt is, amin túl a számla áfatartalma önellenőrzéssel sem helyezhető levonásba.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO