Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

 Ha az adófizetésre kötelezetti státuszt tanúsító okirat elektronikus formában áll az adóalany rendelkezésére, az adóalany e státuszát az elektronikus okirat iratképének benyújtásával is igazolhatja. Ebben az esetben a kérelemhez az irat hiteles magyar nyelvű fordítását is csatolni kell.

Az adóalany a fenti bekezdésben foglalt lehetőséggel csak akkor élhet, ha az elektronikus irat tartalma és hitelessége a kiállító külföldi adóhatóság által megjelölt módon – hitelesen – ellenőrizhető.

Amennyiben az adóalany az adófizetésre kötelezetti státuszát igazoló okiratot az (1) bekezdésben foglalt módon nyújtja be, az állami adó- és vámhatóság az okirat tartalmát a kiállító külföldi adóhatóság által megjelölt módon ellenőrzi. Ha az okirat tartalma alapján az adó-visszatérítési kérelem elbírálásához további információ szükséges a NAV:

  • felhívhatja az adózót az okirat vagy más irat bemutatására,
  • Ha a külföldön kiállított közokirat eredetiségével vagy tartalmával kapcsolatban kétség merül fel, az adóhatóság felhívja az adózót a felülhitelesített, külföldön kiállított közokirat bemutatására.
  • Ha az adózó a nem magyar nyelven kiállított irat mellé annak magyar nyelvű hiteles fordítását is csatolja, az adóhatóság azt a fordítás szerinti tartalommal fogadja el.
    megkeresi az okiratot kiállító külföldi szervet.

Arról, hogy például az Angliában letelepedett adózók hogyan igényelhetik vissza a magyar áfát, bővebben itt írtunk:

 

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO