Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az egyéni vállalkozóknak lehetőségük van szüneteltetni tevékenységüket, melyet 2017. január 1-től minimum 1 hónapig, maximum 2 évig tehetnek meg. Amennyiben két év után is szüneteltetjük tevékenységünket, akkor automatikusan megszűnik egyéni vállalkozásunk.

Bejelentési kötelezettségünk van mind a szüneteltetésre, mind a folytatásra vonatkozóan, melyet elektronikus úton illetékmentesen tehetünk meg a webes ügysegéden keresztül. A szüneteltetés a bejelentést követő naptól érvényes, így akkor már új számlát nem állíthatunk ki, azonban a szüneteltetés előtt keletkezett kötelezettségeinket a tevékenység szüneteltetése közben is teljesíteni kell. Amennyiben rendelkezünk vállalkozói igazolvánnyal, akkor azt személyesen vagy postai úton le kell adni.

KATA-s egyéni vállalkozó esetén a NAV-ot is értesíteni kell, hogy a szüneteltetés időszakában ne jelenjen meg kötelezettségként a tételes adó. Ehhez a NAV honlapján elérhető (2019-ben a 19T101E) nyomtatványt kell kitölteni. Amennyiben egy éven túli időre tervezzük a szüneteltetést, jelezzük azt a területileg illetékes Kamara felé is, így mentesülhetünk az éves díj alól.

A szüneteltetés alatt járulékokat, adókat nem kell fizetni, de ha főállású egyéni vállalkozók voltunk, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékot meg kell fizetnünk magunk után. Ennek bejelentéséhez a NAV honlapjáról a ’T1011 nyomtatványt kell kitöltenünk.

Az iparűzési adóval kapcsolatos teendőket egy következő Egypercesben részletezzük.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO