Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

 

Abban az esetben, amikor egy cég / egyéni vállalkozó magánszemélytől bérel ingatlant, úgy kifizetővé válik.

A kifizető a magánszemély előzetes, írásbeli nyilatkozata után köteles levonni a bruttó bérleti díj után a személyi jövedelemadót, a magánszemély részére pedig az adóval csökkentett rész kerül kifizetésre.

A bérbeadónak a nyilatkozatban rendelkezni kell arról, hogy a bruttó bérleti díjjal szemben milyen módon kíván költséget érvényesíteni.

Ennek két módja van:

  1. Bizonylattal alátámasztott költségek hiányában a 10%-os költséghányadot választhatja, ilyenkor a bérleti díj 10%-a lesz a vélelmezett költség és az adó a bevétel 90%-a után kerül csak megfizetésre. Ez akkor éri meg, ha nincs a bérleti díj 10%-át elérő költség, vagy van, de a rezsi számlák a bérbevevő nevére van átíratva.
  2. Ha van számottevő, azaz a bérleti díj 10%-át meghaladó olyan költségek (pl. rezsi, közös költség, felújítás költsége), amiről a bérbeadó számlával rendelkezik, úgy számára a tételes költségelszámolás a megfelelő mód. Ebben az esetben a havonta érvényesítő költség a bérleti díjnak maximum az 50%-a lehet. Viszont, ha a költség meghaladja az 50%-ot, úgy a fennmaradó rész évente egyszer, az SZJA bevallásban visszaigényelhető.

A kifizetőnek az adót mindig abban a hónapban kell szerepeltetnie a járulékbevallásban, amikor a tényleges kifizetés megtörtént. Ez azért fontos, mert a bérszámfejtés nem járhat el a bérleti szerződés alapján, így csak abból az adatból dolgozhat, amit a kifizető a kifizetés tényről számára igazol.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO