Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az ingatlan értékesítésből származó jövedelem – a vételár összegének kifizetésétől függetlenül – akkor számít megszerzettnek, amikor a felek között létrejövő szerződést az ingatlanügyi hivatalhoz benyújtják.

A jövedelmet a bevétel és a költség különbözeteként állapítjuk meg.

Bevételnek számít az eladási ár, az elidegenítéssel kapcsolatos bírósági határozatban meghatározott érték vagy a vevő által fizetett késedelmi kamat.

Költség oldalról lehetnek levonható és nem levonható tételek.

Levonható költség:

  • a megszerzésre fordított összegek (átruházásról szóló szerződésben meghatározott érték, csereszerződésben szereplő érték, illeték kiszabásához figyelembe vett érték, öröklés esetén a hagyatéki eljárás szerinti érték)
  • értéknövelő beruházások (az ingatlan piaci értékét növelő beruházás: korszerűsítés, karbantartás, a bevétel 5 %-át meghaladó állagmegóvást elősegítő beruházások, amely lehet pl. festés, tapétázás)
  • átruházással kapcsolatos költségek (az eladás során felmerülő költség lehet az ingatlanközvetítői díj, építményadó, tulajdonszerzési illeték)

Nem vonható le olyan költség, amelyet más tevékenységhez kapcsolódóan már elszámoltak, a berendezési tárgyak, mivel azok ingóságnak számítanak vagy a rezsi költség.

A költségelszámolásnál nagyon fontos, hogy csak olyan tételt lehet elszámolni, amelyet számlával alá tudunk támasztani.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO