Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

 

Korábban a kezdő vállalkozások negyedéves áfabevallók voltak.

Jelenleg azonban a jogelőd nélkül alakult vállalkozások havi bevallásra kötelezettek az alakulás évében és az azt követő üzleti évben, Ebben az esetben a bevallás határideje a tárgyhót követő hónap 20-a.

A 3. üzleti évtől kezdve minden év elején a NAV felülvizsgálja a tárgyévet megelőző második adóévben elszámolt áfa összegét, és ennek függvényében változhat az áfabevallás gyakorisága.

  • Havi áfabevalló lesz a vállalkozás, ha éves szinten vagy törtév esetén az időarányosan éves szintre átszámított befizetett áfa összege elérte az 1 millió forintot.
  • Negyedéves áfabevalló lesz, ha éves szinten vagy törtév esetén az időarányosan éves szintre átszámított elszámolandó pozitív adókülönbözet (a fizetendő és a levonható adó különbözete) több volt, mint 250 ezer forint, de kevesebb, mint 1 millió forint.
  • Negyedéves áfabevalló lesz, ha éves szinten vagy törtév esetén az időarányosan éves szintre átszámított elszámolandó negatív adókülönbözet több, mint 250 ezer forint.
  • Éves áfabevalló lesz, ha éves szinten vagy törtév esetén az időarányosan éves szintre átszámított elszámolandó adó összege nem volt több, mint 250 ezer forint.

Ha az adózó rendelkezik közösségi adószámmal, akkor nem lehet éves áfabevalló, csak negyedéves vagy havi.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO