Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A régi, azaz két évnél régebben használatba vett ingatlan értékesítése, a beépítetlen ingatlan eladása, valamint az ingatlan bérbeadása alapesetben áfamentességet élvez. Ezt azt jelenti, hogy az értékesítés után nem keletkezik áfafizetési kötelezettségünk.

A NAV felé viszont lehetőségünk van bejelenteni, hogy az említett tevékenységeket mégis áfásan kívánjuk végezni. Ez az ú.n. adókötelessé tétel. Arról, hogy ez mikor érheti meg, itt írtunk.

A bejelentésre a megelőző naptári év utolsó napjáig, illetve amennyiben a tevékenységet a tárgyévben kezdjük el, akkor a tevékenység megkezdéséig van lehetőségünk. Fontos, hogy a választástól a bejelentést követő öt évben nem térhetünk el.

Példa: Cégünk 2020.12.06-án bejelenti, hogy az ingatlan értékesítését áfásan szeretné végezni.
A bejelentés alapján a 2021. január 1-jétől legalább 2025. december 31-ig az ingatlaneladások, bérbeadások után 27% áfát is fel kell számítani a vevők felé kiállított számlákon.

Az áfakörössé tétel akkor éri meg nekünk, ha az ingatlant bérbevevő, vagy vásárló ÁFA levonási joggal bír, tehát az áfa összegét nem éri meg áremelésként, míg mi az ügylet érdekében felmerült kiadások ÁFA tartalmát tudjuk levonásba helyezni.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO