Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Bár lassan véget ér a kánikula, a védőitalok biztosítása nem csak a nagy melegben indokolt.

A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet (továbbiakban: rendelet) alapján, ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 ⁰C-t meghaladja a munkavállalók részére igény szerint, de legalább fél óránként védőitalt kell biztosítani.
Védőitalnak 14-16 ⁰C hőmérsékletű ivóvíz minősül, vagy e célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek a cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.

Védőital nem csak a meleg időben jár.
Hidegnek minősülő munkahelyen, ahol a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 ⁰C-ot, míg zárttéri munkahelyen a +10 ⁰C-ot nem éri el, a munkavállalók részére +50 ⁰C hőmérsékletű teát kell kiszolgálni. Ebben az esetben a tea ízesítéséhez cukrot illetve édesítőszert kell biztosítani.

A védőital felszolgálásánál figyelemmel kell lenni a dolgozók létszámára és biztosítani kell számukra személyenként és egyéni használatra az ital elfogyasztását szolgáló poharakat is.

A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet.

Amennyiben a juttatás körülményei a fentieknek megfelelnek, úgy beszélhetünk védőitalról. Ez esetben a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes juttatásnak minősül.

Viszont, ha a megadott szempontok nem érvényesülnek, tehát nem a leírt munkahelyi körülmények között nyújtja a munkáltató, úgy már adóköteles juttatásról beszélünk, ezért a juttatás feltételeiről pontos nyilvántartást kell vezetni az adómentesség igazolása érdekében.
Az adóköteles juttatás értékének az 1,18-szorosa után keletkezik 15%-os SZJA valamint 17,5%-os SZOCHO fizetési kötelezettség, továbbá a védőital áfája sem helyezhető levonásba, függetlenül a védőital adókötelezettségétől.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO