Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Először is tisztázzuk a táppénz és a betegszabadság közti különbséget:

Betegszabadság:
A munkavállalót évente munkaviszonyonként 15 nap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság időtartamára a távolléti díj 70%-a jár, ennek megfizetése a munkáltatót terheli.
(Korábbi kapcsolódó egypercesünk: hány nap betegszabadság illeti meg a munkavállalót? – ide kattintva olvasható)

Táppénz:
Pénzbeli ellátási forma, melynek mértéke kétéves folyamatos biztosítási idő esetén 60%. Ennél rövidebb biztosítás idő, illetve fekvőbeteg-gyógyintézet ápolása esetén a távolléti díj 50%, de maximum a napi ellátás összege a minimálbér 200 százalékának a harmincad része, azaz 7.000,- Ft.

A táppénzt az Országos Egészség biztosítási Pénztár (OEP) fizeti meg a beteg részére, ennek 1/3-át kell megfizetnie a munkáltatónak az OEP-részére.
A táppénz folyósítása a biztosításban töltött idővel megegyező időre, de maximum egy évig jár.

Fontos szabályozás:
Mindkét esetben szükséges az orvostól kapott igazolással bizonyítani a munkaáltató felé a keresőképtelenséget. Ez azért is fontos, mivel az évenkénti 15 nap betegszabadság nem minden keresőképtelenség esetén jár!

Betegszabadság a munkavállalót akkor illeti meg ha:
• Saját betegsége miatt kereső képtelen illetve
• ha fekvőbeteg- gyógyintézetbe ápolják.
Betegszabadság a nyugdíjas munkavállalót is megilleti, függetlenül attól, hogy táppénzre nem jogosult.

Tehát amennyiben beleset, vagy közúti baleset illetve egyéb keresőképtelenség – ez egy nagyon általános kiírási forma az orvosok 90%-ban ezt írják a beteglapra; akkor is, ha egy nátha, akkor is, ha mondjuk, valaki ideg összeroppanást kap stb. – miatt válunk keresőképtelenné, először a 15 nap betegszabadságra leszünk jogosultak, annak lejártát követően válunk jogosulttá táppénzre.

Minden más esetben a keresőképtelenség első napjától kezdve táppénzre illetve baleseti táppénzre válunk jogosulttá.

Táppénzt az alábbi esetben kapunk:
Szülés miatti keresőképtelenség, veszélyeztettetett terhesség miatt, foglalkoztatástól való eltiltás esetén, illetve gyermekápolási táppénz címen folyósítják az ellátást amennyiben 12 évnél fiatalabb gyermek ápolása miatt válunk keresőképtelenné.

Baleseti táppénzt üzemi baleset és foglakoztatási megbetegedés esetén válunk jogosulttá. Baleseti táppénzt egy évig folyósítják független a biztosítási jogviszonyban töltött időtől, melynek a mértéke naptári napi alap 100%-a munkabeleset esetén, illetve úti baleset esetén 90%-a.

 

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO