Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Termék értékesítése és szolgáltatás nyújtása során felmerülhetnek járulékos költségek, melyeket áthárítunk a vevőre. Ilyen költség lehet például a szállítási költség, csomagolási költség, tranzakciós díj, stb. Amennyiben a járulékos költség áfakulcsa főszabály szerint eltér a főtevékenység áfakulcsától, úgy a járulékos költséget is a főtevékenység áfakulcsával kell kiszámlázni.

Példa:
Egy könyvet értékesítünk, melyet házhozszállítással juttatunk el a vevőhöz. Ebben az esetben a könyv értékesítése a főtevékenység, mely 5%-os áfakulccsal adózik. Az eladó a könyvet postai úton juttatja el a vevőhöz. A postai szolgáltatás áfamentes, így arról az eladó áfamentes számlát fog kapni. Ennek ellenére az eladó 5%-os áfakulccsal számlázhatja tovább a postaköltséget a vevőnek abban az esetben is, ha a postaköltséget a számlán külön tételként tünteti fel.

Ha az eladó nem postán adja fel a könyvet, hanem futár segítségével juttatja el a vevőnek, akkor erről 27%-os áfakulcsú számlát fog kapni. Az eladó levonásba is helyezheti a szállításról szóló számla 27%-os áfatartalmát, kiszámlázni azonban ebben az esetben is 5%-os áfatartalommal kell a szállítási költséget.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO