Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A parkolásról, illetve az úthasználatról szóló számlák áfa-tartalma főszabály szerint nem helyezhető levonásba.

Bizonyos esetek azonban kivételt képeznek a korlátozás alól.

Az alábbi esetekben a számla áfája csökkentheti a fizetendő áfát:

  • a szolgáltatást az adóalany a saját nevében, de más javára történő szolgáltatásnyújtás érdekében vette igénybe, azaz közvetítőként jár el a szolgáltatás vonatkozásában
  • a parkolást/úthasználatot az adóalany az általa üzemben tartott (ez nem feltétlenül esik egybe a tulajdonlással), 3,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű szárazföldi közlekedési eszköz üzemeltetése érdekében hasznosítja

Így például a 18 tonnás kamion parkolásának áfája levonható, míg a 3,5 tonnás kamioné nem, függetlenül attól, hogy adott esetben mindkét gépjármű tehergépjármű.

A fenti különös esetekhez hozzátartozik, hogy a korlátozás alóli mentesüléssel csak akkor lehet élni, ha a feltételek igazoltan fennállnak. Ezt olyan nyilvántartás vezetésével lehet teljesíteni, amiben egyértelmű, megbízható és folyamatos módon (praktikusan gépjárművenként külön-külön) vannak vezetve a gépjárművekhez tartozó parkolásról/úthasználatról szóló számlák.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO