Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Alapelv szerint minden ingóság értékesítése jövedelemadó-köteles, független attól, hogy bútorról, személygépjárműről vagy épp laptopról van-e szó. Az ingó vagyontárgy eladásából származó jövedelmet az éves szja-bevallásban kell feltüntetni, aminek az esedékessége az adóévet követő év május 20-a.

 

Ingó vagyontárgynak minősül minden olyan dolog, ami nem minősül ingatlannak és nem fizetőeszköz, értékpapír és egy specialitásként a lábon álló termény, fa.

A jövedelem az értékesítésről szóló szerződés (figyelem! ez lehet szóbeli is) keltének napján keletkezik. Ez nem feltétlenül egyezik meg a vételár kifizetésének napjával. Ha például a laptopunkat december 30-án adjuk el, de a vevő csak a következő év január 5-én fizeti ki az árát, akkor a jövedelem december 30-án keletkezett, s így már annak az évnek a bevallásában szerepeltetni kell.

 

A jövedelem összege a bevétel (pl.: eladási ár) és az igazolt költségek különbsége. Ez képezi az adó alapját, amelynek mértéke 15%. 

A költségek közé tartoznak
a) az ingóság megszerzésének költségei (pl.: vételár),
b) az értéknövelő beruházások (pl.: gépjármű motorjának feltuningolása – fontos, hogy a karbantartás, mint pl. a gumicsere, szervizeltetés, stb. nem tartoznak ide),
c) az átruházás kiadásai (pl.: ügyvédi díj).

Fontos, hogy a költségeket valamilyen módon igazolni kell tudnunk – pl.: számlával, szerződéssel, átvételi-elismervénnyel, vámhatározattal.

Ha a költségek a fenti módon sem határozhatók meg, akkor a törvény azt feltételezi, hogy az a bevétel 75%-át teszi ki. Így a jövedelem a bevétel 25%-a lesz egyenlő.

 

Van ugyanakkor két feltétel, aminek alapján nem kell adót fizetni az ingóságok eladása után.

Egyrészt, ha az adóévben értékesített ingóságok összesített bevétele nem haladja meg a 600 ezer Ft-ot. Eddig az értékhatárig tehát nem foglalkoznunk a jövedelemadóval.
Másrészt, ha a megállapított adó nem éri el a 30.000 Ft-ot. Ez legfeljebb 200.000 Forintnyi jövedelem esetén teljesül.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO