Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

 

A vállalkozásoknak lehetőségük van közösségi adószám igénylésére, amely lehetővé teszi az Európai Unión belüli kereskedelmi tevékenység áfamentes folytatását.

A közösségi adószámot az igénylés napjától lehet használni, és kötelező feltüntetni a közösség területén végzett tevékenységhez kapcsolódó számlákon.

Általános szabály szerint közösségi adószám birtokában ha értékesítést végzünk, úgy az áfa fizetési kötelezettség a közösségi adószámmal rendelkező vevőt terheli (és a feltételek fennállása esetén áfa levonási jog is megilleti), míg eladóként áfa fizetési kötelezettség nincs; ugyanakkor beszerzés esetében áfamentességre vagyunk jogosultak, feltéve, hogy az eladó is rendelkezik érvényes közösségi adószámmal.

Fontos!

Áfamentes közösségi értékesítés esetén mindenképpen ellenőrizni kell, hogy a vevő is rendelkezik-e érvényes közösségi adószámmal!

Ezt nem szabad bemondásra elfogadni, mert az értékesítő felelőssége az adószám ellenőrzése, és ha utólag egy adóellenőrzésen az igazolódik, hogy az áfamentes számla kibocsátásának a feltételei nem álltak fenn, úgy az adóhatóság áfahiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapíthat meg.

A partner közösségi adószámát itt lehet ellenőrizni. Az ellenőrzés eredményét indokolt kinyomtatni vagy elmenteni az utólagos bizonyíthatóság érdekében.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO