Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

2019- től az utalványokat két csoportba sorolja az Áfatörvény:

  1. Egycélú utalvány: ha kibocsátáskor ismert az utalvánnyal vásárolható termék/szolgáltatás teljesítés helye (itt az ország elegendő) és az áfakulcsa
  2. Többcélú utalvány: minden, ami nem egycélú

Ha egycélú utalványt értékesítünk, úgy 2019-től a kibocsátás, azaz az értékesítés időpontjában keletkezik számlakibocsátási és áfafizetési kötelezettségünk.

Ezzel ellentétben, ha többcélú utalványt értékesítünk, úgy a kibocsátáskor nem tudjuk még megállapítani az áfa összegét, ezért áfás számlát sem tudunk kiállítani, így áfafizetési kötelezettségünk sem keletkezik. Ebben az esetben áfafizetési kötelezettség csak az utalvány beváltásának időpontjában keletkezik a befogadónál.

Adótervezési szempontból nyilvánvalóan a többcélú utalvánnyal járunk jobban két okból is:

  1. Az áfát csak utólag, a beváltás időpontjában kell megfizetnünk, tehát javul a cash-flow helyzetünk.
  2. Ha az utalványt nem váltja be a vevő, úgy a teljes összeggel gazdagodunk, míg az egycélú utalvány esetében annak csak a nettó összegével.

 

Azoknak, akik rendszeresen bocsátanak ki utalványokat,javasoljuk a témában közzétett hosszabb cikkünk elolvasását is, melyet ide kattintva érhetnek el.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO