Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Korábbi cikkünkben írtunk az elhatárolt veszteség felhasználásának időkorlátjáról: link

‌Viszont előfordulhat az, hogy egy vállalkozás eredménye negatív (pl. mínusz 20 M Ft), de a negatív adólapja ennél kisebb (pl. mínusz 10 M Ft), netán az is, hogy az adóalapja egyenesen pozitív, tehát a soron következő években nem tudja az adóalapját csökkenteni a társasági adóalany.

‌Mindennek pedig az az oka, hogy miután az eredménykimutatást mi könyvelők elkészítjük, sorra vesszük az adóalap csökkentő és növelő tételeket, és ha az adóalap növelő tételek vannak túlsúlyban, akkor a negatív adóalap csökken, illetve a pozitív adóalap növekszik.

Mik is azok a tételek, amik az adóalapot növelik? Ilyen például a jogerős határozatban megállapított bírság (pl. NAV bírság, de egy parkolási bírság is ilyen), a követelésre elszámolt értékvesztés, a jövőbeli várható költségekre képzett céltartalék, a számviteli törvény szerinti értékcsökkenés, de adóalapot növel szankciós jelleggel az is, ha az adózó a TAO TV 7.§ zs) pontja alapján beruházási kedvezményt érvényesített, de a beruházás tárgyát négy éven belül elidegeníti, vagy nem közvetlenül a jövedelemtermelés érdekében hasznosítja, vagy négy éven belül még nem is helyezte üzembe.

A teljes felsorolást a társasági adó törvény 8.§-a tartalmazza.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO