Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

 

Az ingatlanügyletekre jellegükből fakadóan speciális szabályok érvényesek. Ennek megfelelően az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások teljesítési helyének meghatározása sem az általános szabályok szerint történik.

A törvény – a teljesség igénye nélkül – kiemel pár olyan szolgáltatást, amik közvetlenül ingatlanhoz kapcsolódnak. Ezek a következők:

  • az ingatlanközvetítői és -szakértői szolgáltatások
  • a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatások
  • az ingatlanhasználatra vonatkozó jogok átengedése
  • az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatások

Ez a lista nem teljes körű, ezért ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásoknál mindig mérlegelni szükséges, hogy az közvetlenül kapcsolódik-e ingatlanhoz.

Az ilyen ügyleteknél a teljesítési hely az a hely, ahol az ingatlan fekszik. A kiállítandó számlán így az ingatlan fekvése szerinti államban érvényes áfa-kulcsot és áfát kell feltüntetni, függetlenül a felek székhelyének/lakóhelyének országától.

Tehát, ha például egy magyar vállalkozás Németországban felújít egy ingatlant egy szintén magyar vállalkozásnak, akkor az erről szóló számlát német áfával, a német szabályok szerint kell kiállítani. (Ez csak úgy lehetséges, ha a vállalkozás előtte német adószámot igényel.)

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO