Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A vállalatok tulajdonosi köre sokszor két jól elkülöníthető csoportra bontható: egy vagy több kisebbségi tagra, valamint egy többségi tulajdonosra, aki a szavazatok több mint felével rendelkezik.

A többségi tulajdonosok közül a magyar polgárjog külön kiemeli (minősíti) azokat, akik közvetlenül vagy közvetve a szavazatok legalább 75 %-a felett rendelkeznek. Az ő felelősségük és feladatuk a minősített többségi befolyás miatt már értelemszerűen nagyobb, mint egy kisebbségi részesedéssel bíró tagé.

Az egyik ilyen többletfeladat, hogy amennyiben a minősített többséget korlátolt felelősségű társaság vagy zártkörűen működő részvénytársaság gyakorolja, a cégbíróság felé a részesedés megszerzésétől számított 15 napon belül be kell jelentenie a befolyás megszerzését. A cégbíróság ezt a cégkivonaton is megjeleníti.

A minősített többséggel bíró tag másik kötelezettsége, hogy amennyiben a társaság másik tagja 60 napon belül kéri, hogy a többségi tag vásárolja meg a részesedését, akkor ennek a kérésnek a többségi tulajdonos a kérelem benyújtásakor érvényes piaci értéken, de legalább a társaság saját tőkéjéből az eladásra szánt részesedésre jutó résznek megfelelő értéken köteles eleget tenni.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO