Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Csoportos adóalanyiságot választhatnak az adóalanyok, ha kapcsolt vállalkozásnak minősülnek és belföldön telepedtek le.

A csoportba tartozó adóalanyok egymás közötti értékesítései nem áfa-köteles ügyletek, és a csoport tagjai egy adóalanynak minősülnek, viszont bármely más,  a csoporton kívüli adóalannyal kapcsolatos értékesítés vagy beszerzés áfa-köteles. Ehhez a vállalkozásoknak rendelkezniük kell olyan nyilvántartási rendszerrel, ami egyértelműen képes elhatárolni a külső és belső ügyleteket.

A csoportos áfaalanyiság legfontosabb ismérvei:

  1. A csoporttagok egy adóalanynak minősülnek az ÁFA törvény alapján, így ha az egyik adóalanynak áfatöbblete van, míg a másiknak fizetendő áfája, csak a különbözettel, azaz az egyenleggel kell elszámolni a NAV felé.
  2. Fontos megjegyezni, hogy csoportos áfaalanyiságot a felek csak együttesen kezdeményezhetik.
  3. A csoporttagok felelőssége az ÁFA vonatkozásában egyetemleges (például számlakiállítás, bevallások benyújtása, fizetési kötelezettség).
  4. Amennyiben egy kapcsolt vállalkozás nem kíván a csoportba tartozni, azt megteheti ugyan, de ettől függetlenül egyetemlegesen felel a csoport áfatartozásáért és egyéb kapcsolódó adókötelezettségeiért.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO