Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Bár egy vállalkozás működéséhez szervesen kapcsolódik az üzleti vendéglátás, közismert nevén reprezentáció, mégis sokan mellőzik annak elszámolását mind az adminisztráció, mind a járulékos költségek okán. Összefoglalónk megmutatja, mibe is kerül valójában a repi.

A reprezentációs költségek után a társaságnak 15 %-os személyi jövedelemadó és 19,5 %-os szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége keletkezik, a közteher alapja a kiadás értékének 1,18-szorosa. Az adókat a tárgyhót követő 12-ig kell a 08-as bevallásban szerepeltetni és megfizetni a NAV felé. A KIVA-alany vállalatok mentesülnek a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség alól, ugyanakkor a 13 %-os kisvállalati adót meg kell fizetniük a megnövelt adóalap után. A KIVA-t a tárgynegyedévet követő hó 20-ig kell bevallani és megfizetni.

Ezen költségeket ugyanúgy a cég nevére szóló számlával kell igazolni, mint a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült minden más ráfordítást, azonban a bankkártyával fizetett éttermi fogyasztásnál nyugta ellenében is elszámolható a költség. Amíg egy üzleti vacsora esetén elég a résztvevők nevét felsorolni, addig egy nagyobb céges rendezvény elszámolásához csatolni kell a teljes forgatókönyvet, névsort, programtervezetet, mivel egy esetleges ellenőrzés során tudni kell bizonyítani a reprezentáció jogosságát. Fontos megjegyezni, hogy a reprezentációs kiadások áfatartalma nem vonható le, azok bruttó összegben kerülnek elszámolásra.

Például:

a cég nevére szóló számlán éttermi vendéglátás szerepel bruttó 10 000 Ft értékben

SZJA: 10 000 Ft x 1,18 x 15% = 1 770 Ft

társasági adóalanyok, egyéni vállalkozások esetében: SZOCHO: 10 000 Ft x 1,18 x 19,5% = 2 301 Ft

kisvállalati adóalanyok esetén: KIVA: 10 000 Ft x 1,18 x 13% = 1 534 Ft

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO