Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az OSS/IOSS-rendszer a Közösség más tagállamában fizetendő ÁFA bevallására és megfizetésére szolgál. Az OSS/IOSS-rendszerbe regisztrált adózóknak OSS-bevallást kell beadniuk. A bevallásra határidők vonatkoznak, amelyekre érdemes odafigyelni a következő napokban.

 

Az uniós és a nem uniós sémában negyedévente kell bevallást benyújtani, a naptári negyedévet követő hónap utolsó napjáig. Tehát most első alkalommal a 3. negyedévre vonatkozóan 2021. október 31-ig!

Az importsémában (IOSS) havonta, a naptári hónapot követő hónap utolsó napjáig kell beadni a bevallást. Ez azt jelenti, hogy 2021. szeptember hónapra vonatkozóan 2021. október 31-ig!

 

A bevallást a NAV honlapján elérhető OSS-portálon keresztül lehet benyújtani.
Amennyiben az adóalany a vonatkozási időszakban nem teljesített az OSS/IOSS hatálya alá tartozó értékesítést, de regisztrált az OSS rendszerbe, akkor is be kell nyújtani egy nullás bevallást. A bevallás benyújtásával egyidejűleg az adót is be kell fizetni.

 

Ha a bevallás vagy a befizetés elmarad, a NAV a bevallási határidő után 10 nappal figyelmeztetést küld az adózónak. Ha a befizetés ezután is elmarad, vagy a befizetett összeg nem elegendő, az érintett fogyasztási tagállamok maguk is figyelmeztetést küldenek.

Ha valaki a bevallásokat vagy a befizetéseket folyamatosan elmulasztja, kizárják az OSS-rendszerből. Ez azzal jár, hogy a jövőben minden egyes tagállamban külön adószámot kell igényelnie a vállalkozásnak, amennyiben folytatni szeretné az adott országban a gazdasági tevékenységét. (Ez pedig jelentősen növeli a vállalkozás adminisztrációs terheit, ez által a költségeit is.)

 

A távértékesítés áfa szabályozása radikálisan átalakult 2021. július 1-jétől. Az új szabályokról, a rendszer működéséről és előnyeiről bővebben itt olvashat.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO