Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Igen, de csak egyetlen esetben.

Amikor én, mint importáló, a közvetett vámjogi képviselőmre ruházom át ezt a jogot és az ügylet teljesítésének tárgyát egy termék importbeszerzése képezi.

Ehhez két feltétel szükséges:

  • az importáló nyilatkozata a közvetett vámjogi képviselőnek arról, hogy rendelkezik adólevonási joggal az érintett időpontban és ez az állapot az ügyletet követően is fennáll,
  • valamint a közvetett vámjogi képviselő olyan belföldi nyilvántartásba vett adóalany legyen, akinek az áfatörvény nem korlátozza vagy tiltja a termék importáfájának levonásba helyezését (pl. az áfatörvény tekintetében nem alanyi adómentes adózó)

Amennyiben a levonási jogot egy termék esetében átruháztuk a közvetett vámjogi képviselőre, úgy mi, mint importálók, ezzel már nem élhetünk.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért mondana le valaki más javára az áfa levonási jogáról. Természetesen nem ok nélkül, ez ugyanis likviditási szempontból lehet előnyös az importálónak, mert így az import áfa fizetési kötelezettség sem őt terheli, tehát nem kell megelőlegeznie az import áfa összegét.

A közvetett és közvetlen vámjogi képviseletről itt olvashat.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO