Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Nincs olyan rész a hatályos jogszabályokban, amely előírná, hogy az egymással kapcsolt vállalkozásoknak ugyanolyan adózási módot kellene választani. Tehát törvényes, ha az egyik vállalkozás kisvállalati adóalany, míg a vele kapcsolt vállalkozás a társasági adózást választja.

Arra azonban figyelni kell, hogy a kisvállalati adó választásakor a kapcsolt vállalkozás adataival együtt kell megfelelni a statisztikai létszámra és a bevételre vonatkozó értékhatároknak. (Egyéb feltételek vizsgálatakor (pl. mérlegfőösszeg, év végi adótartozás) nem kell figyelembe venni a kapcsolt vállalkozás adatait.)

Például: Mindkét egymással kapcsolt vállalkozás társasági adóalany, de jövőre az én vállalkozásom szeretne kisvállalati adóalany lenni. Az én bevételem 2 milliárd Ft, a velem kapcsolt vállalkozás bevétele 1,5 milliárd Ft. Ebben az esetben nem választhatom a kisvállalati adóalanyiságot, mert az együttesen számolt bevétel (3,5 milliárd Ft) meghaladja a 3 milliárd Ft-os belépési korlátot.

Kapcsolt vállalkozás: amikor az adóalany (legyen az természetes vagy jogi személy) más adóalanyban is többségi befolyással bír, vagy más adózóban vezető tisztségviselő.
Amennyiben magánszemély esetében merül fel a többségi befolyás vizsgálatának igénye, úgy az ő közeli hozzátartozóinak befolyásait egyben kell kezelni.

A KIVA választásának feltételeiről itt olvashatnak.

A KIVA alanyiság alatt teljesítendő feltételekről pedig itt tájékozódhat.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO