Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A társasági adó törvény alapján a fejlesztési tartalékot a beruházás megvalósításakor kell feloldani.

Amennyiben a beruházás több éven keresztül valósul meg, akkor évente a megvalósult beruházás összegével azonos összeget lehet feloldani.

Ha a vállalkozás elfelejtette a fejlesztési tartalékot feloldani, akkor csak az a lehetőség marad, hogy utólag, a hiba feltárásának évében oldja fel. Ez esetben a vállalkozás mentesül a nem időben történő feloldás adótöbbletétől.

Feloldás során vizsgálni kell, hogy a feloldott összeg meghaladja-e a számviteli politikában rögzített jelentős hiba határát a hiba elkövetésének évében. Minden esetben jelentős összegű a hiba, ha a hiba feltárásának évében megállapított hibák együttes összege meghaladja az ellenőrzött év mérlegfőösszegének a 2%-át.

Amennyiben a hiba jelentős, akkor háromoszlopos beszámolót kell csinálni és társasági adó ellenőrzés is felmerülhet (ha olyan eszközre vonatkozóan oldjuk fel, amelyre már számoltunk el értékcsökkenést).

Hs nem jelentős a hiba, akkor a tárgyévben kell elszámolni a feloldást.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO