Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Igen, indokolt esetben, külön kérvény benyújtásával van lehetőség az áfa bevallási kötelezettség gyakoriságának növelésére.

A gyakoribb áfa az alábbi esetekben engedélyezhető:

  • az adózó beszerzéseit terhelő áfa magasabb, mint az értékesítések áfakulcsa (pl. külföldre értékesít, de belföldön szerzi be a termékét/szolgáltatását, belföldön értékesít fordított áfával, vendéglátó iparban kedvezményes áfakulccsal értékesít, de 27%-os áfával vásárolja a termékeit)
  • az adózó beruházást valósít meg

Nem engedélyezi az adóhatóság a gyakoribb áfabevallást, ha a kérelem benyújtását megelőző 2 éven belül:

  • az adózó adószámát felfüggesztették vagy törölték
  • az adózót számla- , nyugtaadás elmulasztása, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt az adóhatóság mulasztási bírsággal sújtotta
  • az adózó ellen végrehajtási eljárás folyik vagy folyt a tárgyévet megelőző két éven belül 25 millió forintot elérő vagy meghaladó adótartozás miatt

Az áfa gyakoriság megváltoztatása iránti kérelmet az AFAGYAK nevű nyomtatványon kell beadni a NAV felé elektronikus úton.

Arra azonban nincs lehetősége az adózónak, hogy ritkítsa (pl. havi áfa helyett negyedévesre) az áfa adatszolgáltatásait.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO