Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az egyéni vállalkozásról és egyéni cégről szóló törvény kimondja, hogy nem lehet egyéni vállalkozó, aki egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja.

A betéti társaság természetes személy beltagja a gazdasági társaság teljes vagyonáért korlátlanul felel. Ez azt jelenti, hogy a társaság kötelezettségeit szükség esetén a magánvagyonából is teljesítenie kell. (Tehát a felelőssége korlátlan.) Ez alapján a Bt. beltagja nem alapíthat egyéni vállalkozást (függetlenül annak adózási formájától).

A nemleges válasz a Ptk-ból is levezethető:

A Ptk. kimondja, hogy természetes személy egyidejűleg egy olyan jogviszonyban lehet, ahol a felelőssége korlátlan. Mivel egyéni vállalkozásként szintén korlátlanul felelünk a vállalkozás vagyonáért, ezért a fenti kérdésre a válasz egyértelműen nem.

A betéti társaság kültagja viszont már alapíthat egyéni vállalkozást, hiszen ő nem felel a gazdasági társaság vagyonáért korlátlanul.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO