Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Tőzsdei kereskedés esetében a másik fél, azaz a vevő vagy az eladó nem ismert, így közvetlen jogi kapcsolat a megbízó és a kereskedő cég között áll fenn, azaz amennyiben a kriptoeszköz beváltásakor a kifizetés közvetlenül a kriptotőzsde üzemeltetőjétől érkezik, őt kell kifizetőnek tekinteni.

Adódik mindez abból, hogy az adófizetési kötelezettség meghatározásakor azt kell vizsgálni, hogy a bevétel közvetlenül kitől érkezik, és bár lehet, hogy több tucat vevő vásárolja meg a coinunkat, mégis egynek minősülnek, ha az ellenértéket egy kifizetőtől kapjuk.

A hátrányos kimenetelű következtetés nem hagyott nyugodni minket, ezért több ízben egyeztettünk ezügyben a NAV-val, aki sajnos a fenti jogértelmezést követi, tehát KATA adóalanyként a tőzsdei értékesítés esetében számoljunk a 3 M Ft-os értékhatárral.

És hogy mindez mit is jelent?

Abban az esetben, ha magyar tőzsdéről lenne szó, úgy maga a tőzsde kötelezett arra, hogy 3 M Ft feletti összeg juttatása esetén a 3 M Ft feletti részre megfizesse a 40 %-nyi KATA adót, amit természetesen csak a regisztrált megbízótól történő adatbekérés alapján tud megtenni.

Míg, ha külföldi tőzsde a kifizető, úgy KATA fizetésre idehaza ő nem kötelezett, ugyanakkor a KATA adóalany kell hogy bevallja és megfizesse a 40 %-os adót, de csak a 3 M Ft feletti bevétele 71,42 %-a után.

További cikkeket a kriptovaluta adózása témában itt olvashat:

2022. évi KATA adózási összefoglalónkat itt olvashatja:

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO